Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SRBI SA SEVERA KOSMETA SE ŽALE VLADI SRBIJE: Zašto Priština koči ZSO?

Marko Đurić/ Foto: novosti.rs

SRBI SA SEVERA KOSMETA SE ŽALE VLADI SRBIJE: Zašto Priština koči ZSO?

Predstavnici Srba sa severa naše južne Pokrajine rekli kazali su direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću da su veoma zabrinuti zbog odbijanja Prištine da formira Zajednicu srpski opština.

Srbija
Izvor: Agencije

"Politički predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije istakli su da, bez institucionalnih mehanizama koje će ZSO obezbediti, srpski narod ne može da rešava svoje probleme, koji se gomilaju usled radikalizacije vodećih albanskih političkih stranaka i sve osetnije političke nestabilnosti u pokrajini", navodi se u saopštenju.

Srbi sa severa Kosmeta ocenenjuju da bi Vlada Srbije, kroz dijalog u Briselu, trebalo da izvrši pritisak da se konačno stvore uslovi za formiranje ZSO.

Oni su Đuriću preneli stav da im ZSO kakvu u ovom trenutku želi da uspostavi Priština nije ni potrebna, te da bi ona, ukoliko bi imala ingerencije nevladine organizacije umesto suštinskih ovlašćenja, bila više na štetu nego na korist srpskog naroda.

Đurić je izrazio razumevanje za stav srpskog naroda i njegovih političkih predstavnika na severu Kosova i zatražio još malo strpljenja kako bi se proces formiranja ZSO okončao na način koji bi Srbima u pokrajini garantovao efektivnu zaštitu kolektivnih prava.