Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Srbija dobila CENTAR ZA RUSKE STUDIJE

Foto: In4s

Srbija dobila CENTAR ZA RUSKE STUDIJE

Naučnoj zajednici u Srbiji nedostajala je ustanova u kojoj će se učiti o Rusiji.

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

Centar koji će se baviti Rusijom otvoren je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Fakultet je potpisao i Sporazum o saradnji sa Moskovskim državnim institutom za međunarodne odnose MGIMO.

Formiranje Centra počelo je 2016. sa ciljem da se u njemu naučno izučava Ruska Federacija, a istovremeno bi trebalo da bude mesto koje će kroz naučnu saradnju i razmenu studenata doprineti produbljivanju saradnje dveju država.

Rukovodilac Centra za ruske studije profesor Siniša Atlagić naveo je da je ideja o otvaranju tog departmana na FPN stara deceniju i po, te da naučnoj zajednici u Srbiji nedostaje ustanova u kojoj će se učiti o Rusiji, prenosi Glas Moskve.

„Naši studenti malo znaju o Rusiji, a na ovaj način pridružujemo se velikim svetskim univerzitetima koji imaju centre za proučavanje ruskih i slovenskih studija. Centar je proizvod želje da naučnu javnost upoznamo sa Rusijom“, rekao je Atlagić.

On je zahvalio kompanijama „NIS“ i „Srbijagas“, koje su pomogle otvaranje Centra, i istakao da posebnu zahvalnost fakultet duguje Ruskoj humanitarnoj misiji, koja će iz Rusije dopremiti knjige za biblioteku Centra. On je izrazio očekivanje da će se u njegov rad uključiti i veliki broj ruskih kompanija koje posluju u Srbiji.

Atlagić kaže da FPN poslednjih 20 godina ima imidž prozapadnog fakulteta, te da je imidž teško menjati, ali da iznutra stvari nisu crno-bele, kako se čini spolja. Zato je osnivanje Centra za ruske studije za nas veliki pomak.

„Ono što je najvažnije, posle 15 godina, ruski jezik se vraća na Fakultet političkih nauka. Potrudićemo se da ovde ostane trajno“, kaže predsednik stručnog saveta Centra.

Sporazum o razumevanju FPN i MGIMO potpisali su dekan fakulteta Dragan Simić i prorektor za nauku MGIMO Evgenij Kožokin, koji je istakao da je za Moskovski državni institut za međunarodne odnose region Balkana veoma važan, ali da je Srbija bila, jeste i biće posebna država za ovu instituciju.

„U MGIMO se uči srpski jezik, iako su naši jezici slični. Spaja nas zajednička prošlost, ali je jako važno da gradimo budućnost, ne samo za nas, već za generacije koje dolaze. Mi smo zemlja koja ceni svoju nezavisnost i suverenitet. I po tome smo bliski sa Srbijom, jer znamo da su se Srbi teško, krvlju izborili za svoju državu, za svoju nezavisnost. I mi cenimo svoju slobodu. I u tome smo slični“, istakao je Kožokin.