Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Srbija godišnje izveze oružje vredno 250 miliona dolara

Haubica "Nora" Foto: wikipedia

Srbija godišnje izveze oružje vredno 250 miliona dolara

Najviše se zaradi od izvoza "Nore" i "Laste".

Srbija
Izvor: Blic

Srbija od izvoza naoružanja godišnje zarađuje više od 250 miliona dolara. Kako piše “Blic” ova roba izvozi se u više od 65 zemalja sveta, a najprodavaniji artikli su, prema podacima Ministarstva trgovine, municija za streljačko naoružanje, pištolji, automatske puške, a sve traženija je i snajperska puška "crna strela", kalibra 12,7 milimetara.

Ipak, ono najvrednije što srpska namenska industrija u svojoj ponudi ima su, nema sumnje, haubica B-52 "nora" i školsko-borbeni avion "lasta".

Trenažni avion "Lasta" Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

"Nora" je kupce već našla u Bangladešu (18 isporučeno, još 12 naručeno), Mjanmaru (36 isporučeno) i Keniji (30 naručeno, šest isporučeno). Njena cena je oko milion dolara po komadu. Reč je o samohodnoj haubici kalibra 155 milimetra, koja granate može da ispali i na daljinu do 60 kilometara.

Rast izvoza naoružanja i vojne opreme je, gotovo, konstantan iz godine u godinu. Sam premijer Aleksandar Vučić nedavno je rekao da bi Srbija mogla da proizvodi pet puta više naoružanja, a da i dalje ne bi mogla da zadovolji potražnju.

- Nažalost, u drugim delovima sveta se itekako ratuje više nego ikad i sve što proizvedete, kako god da okrenete, na bilo kojoj strani sveta možete da prodate - rekao je Vučić.

Šta se nalazi u kargo "Iljušinima" koji poleću sa beogradskog aerodroma?

Najnovije zajedničkom istraživanju Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP), pored ostalog, donosi detalje u vezi sa teretom kargo aviona Il-76 koji poleću sa Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, ali i aerodroma u Zagrebu, Sofiji i Bratislavi.

Kako BIRN i OCCRP navode, 68 letova u proteklih 13 meseci prebacivali su oružje iz centralne i istočne Evrope ka Bliskom Istoku i Turskoj. Oružje je potom preusmereno ka građanskim ratovima u Siriji i Jemenu. Ti letovi, kako navode u istraživanju, predstavljaju samo mali deo od 1,2 milijarde evra vrednih poslova ugovorenih za kupovinu oružja od 2012. godine do danas.

Rasim Ljajić, ministar trgovine u Vladi Srbije, međutim, ističe da se celokupan srpski izvoz naoružanja odvija pod kontrolom Ujedinjenih nacija.

- Izveštaj za svaku godinu šalje se prvo Ujedinjenim nacijama. Više puta pohvaljivani smo zbog transparetnosti u tom poslu - kaže Ljajić za "Blic".