Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Srbija i danas bez saglasnosti EU o otvaranju poglavlja 23

Ilustracija: hnl.org.rs

Srbija i danas bez saglasnosti EU o otvaranju poglavlja 23

Saglasnost nisu ni danas dale Hrvatska zbog "suštinskih razloga", kao ni Velika Britanija zbog "tehničkih", odnosno, zbog situacije u vezi sa Bregzitom.

Srbija
Izvor: Agencije

Države - članice Evropske unije danas, kao ni prethodnih nekoliko dana, nisu postigle dogovor o otvaranju poglavlja 23 Srbije u pregovorima o članstvu sa tom organizacijom 30 juna.

Saglasnost nisu ni danas dale Hrvatska zbog "suštinskih razloga", kao ni Velika Britanija zbog "tehničkih", odnosno, zbog situacije u vezi sa Bregzitom, rekli su zvaničnici u Savetu ministara EU u Briselu po završetku sastanka Radne grupe za susedstvo, proširenje i Zapadni Balkan (COELA).

Oni podvlače da je zasad jedino pouzdano da će 30. juna biti održana Međuvladina konferencija EU-Turska na kojoj će biti otvorena nova poglavlja u pregovorima s Ankarom. Prema njihovim rečima, međuvladina konferencija s Ankarom je utanačena mnogo ranije i deo je sveukupnog sporazuma EU-Turska o rešavanju migrantske krize.

"Određene, mada neizvesne mogućnosti još postoje da se i sa Srbijom otvore nova poglavlja", objasnili su upućeni funkcioneri u Savetu ministara EU, rekavši da Hrvatska međutim nije odustala od svog protivljenja regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zahtevima za veća prava hrvatske manjine u Srbiji.

Ipak, kako je rečeno, donekle je u raspravi postignut napredak, tako da bi možda nešto više moglo da se postigne do 30. juna kad se ponovo sastaju COELA i Komitet stalnih predstavnika ambasadora zemalja EU koji mogu doneti odluku o tome.

Ako izostane nužna jednoglasnost o otvaranju poglavlja 23. i 24. u pregovorima sa Srbijom, to bi ona bilo pomereneo za juli ili septembar ove godine.