Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"SRBIJA IMA MODERNU I SNAŽNU VOJSKU sposobnu da odbrani zemlju"

Foto: Tanjug

"SRBIJA IMA MODERNU I SNAŽNU VOJSKU sposobnu da odbrani zemlju"

Srbija ostaje na poziciji vojne neutralnosti za šta joj je neophodna snažna i moderna vojska, rekao je za RTS ministar odbrane Aleksandar Vulin i pozvao građane da dođu u petak u Batajnicu i vide svoju vojsku.

Srbija
Izvor: RTS

"Videćemo modernu i snažnu vojsku koja je profesionalno sposobna da odbrani zemlju. Videćemo preko 2.200 pripadnika vojske, više od 130 vozila i 30 vazduhoplova. Videćemo i preko 40 projekata na kojima radi vojna industrija kao i modularnu pušku sa dva kalibra, `Lazare`, `Miloše`, `Aleksandra` i sve ono što našu vojsku čini spremnom i modernom", rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Svečanosti u Batajnici uz državni i vojni vrh prisustvovaće i brojne vojne delegacije a potvrđen je i dolazak ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

"Moćićemo da pokažemo šta je to vojna neutralnost na delu, dolaze ministri odbrane Rusije i Makedonije, kao i delegacija EU a pozvani su i svi ambasadori. Ali da biste bili vojno neutralni morate da budete i vojno moćni", objasnio je Vulin.

Ministar odbrane pozvao je građane da dođu na aerodrom u Batajnici i vide svoju vojsku, uključujući i `migove` koji su stigli nedavno iz Rusije i čiji je remont u toku.

"Oni neće leteti ali će leteti `migovi` koji su već u sastavu vojske a građani će moći da vide i spektsakularni program ruske akro grupe `Striži`", rekao je Vulin.

Srbija jača i svoju odbrambenu industriju u koju se stalno ulaže.

"Ono što je zanimljivo 80 odsto onoga što će biti prikazano kao oprema je domaća proizvodnja. Tu je i projekat 1.500 koji podrazumeva 1.500 ljudi obučenih i opremljenih po najnovnijim standardima", naglasio je ministar odbrane.

Uvek je aktuelna i priča o vojnoj neutralnosti Srbije. Prethodnih nedelja u Srbiji su boravili visoki zvaničnici NATO a danas stižu i predstavnici ODKB-a.

"Nema prostora tvrdnjama da naginjemo na bilo koju stranu i nećemo nikada raditi ni za jednu već samo za Srbiju. Ova pozicija je teška ali mi se borimo za sebe i svoju budućnost", rekao je Vulin.

Poslednjih meseci bilo je više zahteva za njegovu smenu a poslednji u nizu stigao je iz redova LDP-a, zbog najave da će, kako kažu, `osuđeni ratni zločinci` biti predavači na Vojnoj akademiji. Pominju se generali Delić, Lazarević i drugi.

"Uvek će vas neko prozivati kada se borite za vojsku i patriote. To jeste ispravljanje nepravde na neki način. Nije reč samo o ovim generalima već o mnogima čije iskustvo je dragoceno za buduće oficire. Mnogi bi bili sretni da oni mogu da im prenesu svoje iskustvo komandovanja u ratu. Oni će biti predavači po pozivu a ne stalni predavači na akademiji", rekao je za RTS ministar odbrane.