Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Srbija ispašta nakon Bregzita: Blokiraju nas i Britanci

Foto: NB

Srbija ispašta nakon Bregzita: Blokiraju nas i Britanci

Deblji kraj u neizvesnosti nakon Bregzita mogla bi da izvuče Srbije, piše “Blic”.

Srbija
Izvor: Blic

Velika Britanija i Evropska unija su u period velike neizvesnosti, a “Blic” navodi da diplomatski izvori tog lista iz Brisela kažu da bi ta nezivesnot mogla da nanese veliku štetu Srbiji.

Evropska unija otvorila je novo poglavlje u pregovorima o članstvu s Ankarom, a otvaranje poglavlja 23 sa Srbijom je odloženo pošto o tome nije postignuta saglasnost ni na današnjem sastanku radne grupe Saveta ministara EU za Zapadni Balkan, rekli su novinarima izvori u Savetu ministara EU.

- Čeka nas period velike neizvesnosti, koji će potrajati neko vreme. A ta neizvesnost bi mogla da nanese veliku štetu Srbiji - kažu naši sagovornici.


Velika Britanija je u Briselu, svega koji dan posle odluke o istupanju iz EU, odlučila da blokira otvaranje poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Britanska blokada otvaranja poglavlja u pregovorima Srbije i EU opravdana je „tehničkim primedbama“.

Naši sagovornici iz Evropske komisije kažu da im najnoviji stav Londona “uopšte nije jasan”, s obzirom na to da Britanci dosad nisu imali primedbe na otvaranje tih poglavlja, ključnih za vladavinu prava u Srbiji.

Kako objašnjavaju iz EK, na prethodnom sastanku radne grupe za proširenje zamerke su imali Hrvatska, Rumunija i Bugarska, ove dve zemlje u vezi s manjinskim pravima, ali se to ispeglalo.

Sada se “niotkuda” pojavila britanska blokada.

Diplomatski izvori „Blica“ iz Londona sve objašnjavaju “tehničkim primedbama”.

- Imamo izvesne primedbe tehničke prirode u vezi s otvaranjem poglavlja 23 i 24. Proces donošenja odluka je u toku i ne znamo koliko bi mogao da potraje - kažu britanske diplomate ne želeći da objasne šta tačno zameraju Srbiji.

Na primedbu “Blica” da Britanija sada blokira Srbiju u EU, a sama je donela odluku da joj EU više nije potrebna, naši sagovornici kažu da tu nema ništa nelogično.

- Velika Britanija je i dalje punopravna članica EU. U skladu s članom 50 Lisabonskog ugovora, bićemo član još najmanje dve godine, i to vreme ćemo iskoristiti da se u punom kapacitetu zalažemo za svoje vrednosti i branimo svoje interese - poručuju naši izvori.

Situaciju sa velikom neizvesnošću dodatno komplikuje to što ni u Londonu ne znaju ko će predvoditi vladu i državu od rane jeseni. Naime, premiijer Dejvid Kameron se povlači sa funkcije, a izbori za novog lidera Konzervativne partije, koji će ujedno biti i novi premijer, zakazani su za 9. septembar.

- Očekuje se da će dva glavna kandidata za lidera konzervativaca i premijera biti bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson i aktuelna ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej. Džonson je bio glavni zagovornik Bregzita, dok je Mejova bila za ostanak u EU, ali se u kampanji držala vrlo rezervisano i ima kapacitet da objedini sva krila u Konzervativnoj partiji.

Ako bi Džonson postao premijer, niko ne zna kako će se ponašati u vezi sa Srbijom, šta će mu pasti na pamet. Međutim, ako Tereza Mej bude premijerka, Srbiji se loše piše jer je ona tvrdo protiv proširenja - objašnjavaju izvori „Blica“.