Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SRBIJA JASNO OPREDELJENA za razvoj političkih odnosa sa Rusijom

Foto: Tanjug

SRBIJA JASNO OPREDELJENA za razvoj političkih odnosa sa Rusijom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, na sastanku sa predsednicom Saveta Federacije Federalne skupštine Rusije Valentinom Matvijenko, istakao da je Srbija čvrsto opredeljena za dalji razvoj političkih odnosa sa RF

Srbija
Izvor: RTS

Na sastanku na kome je razgovarano o odnosima dve zemlje, predstojećoj poseti srpske delegacije Moskvi i situaciji u regionu, predsednik Vučić je zahvalio Ruskoj Federaciji na čvrstoj i doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i naporima da pitanje Kosova i Metohije reši mirnim i diplomatskim sredstvima, putem dijaloga.

Srpski predsednik je rekao da je Srbija vojno neutralna, da će svoju neutralnost čuvati, da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali da nije, niti će uvoditi sankcije Rusiji, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

On je izrazio zahvalnost što je Ruska Federacija nebrojeno puta podržala interese Srbije u Unesku, Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama i forumima.

Predsednik Vučić je naglasio da je Ruska Federacija jedan od strateških, ekonomskih i vodećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

"U narednom periodu Srbija će usmeriti pažnju na jačanje privredne saradnje sa Rusijom, u skladu sa Sporazumom o slobodnoj trgovini", rekao je Vučić i izrazio nameru da se postojeća saradnja u energetici, poljoprivredi, telekomunikacijama i drugim oblastima unapredi i osnaži.

Tema razgovora bila je i saradnja dveju zemalja u vojnotehničkoj oblasti, a predsednik Vučić zahvalio je ruskoj strani na dobrom aranžmanu u vidu nabavke vojne opreme, koja Srbiji omogućava dugoočekivanu modernizaciju.

Predsednica Saveta Federacije Matvijenko istakla je da Ruska Federacija veoma ceni nezavisnu politiku i spremnost Srbije na saradnju sa Rusijom.

"Poverenje je uzajamno", zaključila je Valentina Matvijenko.

Ona je prenela pozdrave predsednika Vladimira Putina i njegova očekivanja da će Srbija i Ruska Federacija nastaviti izgradnju odnosa tokom posete predsednika Vučića Moskvi, navedeno je u saopštenju.