Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Srbija ključna u regionu, ne odlagati više proširenje"

Foto: vmsz.org.rs

"Srbija ključna u regionu, ne odlagati više proširenje"

Poslanik Evropskog parlamenta u delegaciji mađarske partije Fides, Andor Deli rekao je da je usporavanje procesa proširenja ili selektivno proširenje "kratkovida odluka" koja šalje loš signal zemljama kandidatima kao što je Srbija.

Srbija
Izvor: Tanjug

"Svi se slažemo da je Srbija ključna zemlja na Zapadnom Balkanu i da može da znatno doprinese uspešnosti mnogih evropskih politika, tako da ne sme biti nikakvih daljih odlaganja proširenja", istakao je Deli u govoru na jučerašnjem zasedanju EP o posledicama Bregzita na dalje proširenje EU, navedeno je u saopštenju.

Deli je dodao da su sa Samita o Zapadnom Balkanu, koji je juče održan u Parizu, stigle sjajne vesti s tim u vezi i izrazio nadu da u budućnosti neće biti takvih odlaganja proširenja EU.

"Iako je proširenje bilo jedna od najuspešnijih evropskih politika u novijoj istoriji, postoje glasovi koji pozivaju na obustavljanje daljeg proširenja EU, pogotovu posle referenduma u Britaniji", rekao je poslanik EP.

Deli, koji je inače bivši vojvođanski sekretar za nacionalne manjine, primetio je da je Srbija prošle nedelje bila jedina zemlja kandidat za članstvo u Uniji kojoj je bila uskraćena mogućnost da otvori nova pregovaračka poglavlja.

"Takve okolnosti samo rasplamsavaju antievropske snage u zemlji i duboko su razočaravajuće za građane koji su, prema rezultatima nedavne ankete, velikom većinom za evropsku budućnost svoje zemlje", zaključio je Deli.