Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SRBIJA MEĐU NAJBOLJIM zemljama za snimanje filmova

Ilustracija

SRBIJA MEĐU NAJBOLJIM zemljama za snimanje filmova

Srbija se našla na sedmom mestu najboljih zemalja za snimanje filmova u autorskom pregledu Emili Bader na portalu "NoFilmSchool", a u odeljku Istočna Evropa.

Srbija
Izvor: Tanjug

U toj grupi prvo mesto u njenom odabiru zauzela je Estonija, a parametri za rangiranje zemalja bili su povraćaj novca, poreski podsticaji, nacionalni ili regionalni filmski fondovi i poreske olakšice ili odlaganja.

U delu posvećenom Srbiji autorka teksta ističe da se u našoj zemlji propisani finansijski podsticaji odnose na 20 odsto novca utrošenog u Srbiji, a da su zahtevi minimalni budžet od 340 hiljada američkih dolara za dugometražne igrane filmove, odnosno 57 hiljada američkih dolara za dokumentarna ostvarenja.

Filmski centar Srbije podseća da su u poslednjih desetak godina u Srbiji snimani delovi ili značajni segmenti brojnih inostranih filmskih produkcija: "Zatamnjenje", "Braća Blum", "Human Zoo", "Okrug 13: Ultimatum", "Koriolan", "Lokaut", "Beži, maco, beži", "Gavran", "Černobiljski dnevnici", "U tajnosti", "Tri dana za ubistvo", "Novembarski čovek", "Everli", "Novajlija", "Uprkos snegu koji pada", "Šuma".

Tu su i filmovi kojima tek sledi postprodukcija ili početak bioskopske distribucije na matičnim tržištima, poput ostvarenja "Mayhem", "An Ordinary Man", "Papillon", "Tau".