Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SRBIJA NAGLAŠAVA: Morina će imati fer suđenje

Foto: Printskrin

SRBIJA NAGLAŠAVA: Morina će imati fer suđenje

Ministarka pravde Nela Kuburović istakla je da nisu tačne spekulacije koje su se vodile u medijima da suđenje albanskom državljaninu Ismailu Morini neće biti fer ili da neće imati adekvatne uslove u pritvoru.

Srbija
Izvor: Tanjug

Nela Kuburović je za Tanjug izjavila da srpski sudovi mogu da obezbede fer i pravično suđenje Ismailu Morini, čije izručenje iz Hrvatske traži Srbija.

"Što se tiče tog slučaja, treba sačekati odluku ministra pravde Hrvatske, ali verujem da će kolega da postupi u skladu sa pravosnažnom sudskom odlukom i da će Morina biti izručen Srbiji kako bi mogao da se završi krivični postupak koji je započet pred Viši sudom u Beogradu", rekla je ministarka pravde.

Podsetila je da je u poslednjim izveštajima svih relevantnih institucija koje su vršile obilazak zatvora u Srbiji konstatovano da tortura u srpskim zatvorima ne postoji, kao i da je položaj zatvorenika i te kako unapređen u odnosu na prethodne godine

Vrhovni sud Hrvatske juče je doneo pravosnažnu odluku kojom je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje Morine Srbiji, koji je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom "Velike Albanije".

Shodno zakonskoj proceduri, konačnu odluku - da li će Morina biti izručen Srbiji, doneće u narednom periodu ministar pravde Hrvatske.

Morina je i dalje u ekstradicionom pritvoru u Dubrovniku.

Srbija traži Morinu zbog krivičnog dela izazivanje verske rasne i nacionalne mržnje.

Protiv njega je u toku istraga Višeg tužilaštva u Beogradu.

Morinin dubrovački branilac je nedavno podneo hrvatskoj policiji i evropskim institucijama Zahtev za međunarodnu pravnu zaštitu kako bi sprečio izručenje trećoj državi.

Odluka o tom zahtevu se takođe i dalje čeka.

U svojoj detaljnom obrazloženju odluke kojom se odbija žalba Morininog advokata, Vrhovni sud Hrvatske navodi da nema objektivnih okolnosti koje bi ukazivale da nisu ispunjeni uslovi za izručenje.

"U konkretnom slučaju, iz svih se okolnosti ne može opravdano pretpostaviti da će izručenik u Republici Srbiji, samo zbog toga što je Albanac i zbog svojih političkih uverenja biti diskriminisan tokom suđenja, odnosno da će mu zbog toga položaj biti otežan", navodi se u odluci.