Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Srbija nije bila, niti će biti otirač

Foto: Tanjug/ screenshot

Srbija nije bila, niti će biti otirač

Najavio je da će tražiti od evropskih lidera objašnjenje zašto nisu otvorena poglavlja 23 i 24 budući da je Srbija, kako kaže, ispunila sve kriterijume.​

Srbija
Izvor: N1

Srpski premijer poručio je da "Srbija nikome neće biti otirač" kao i dane razume hajku u vezi sa komemoracijom u Srebrenici.

Najavio je da će tražiti od evropskih lidera objašnjenje zašto nisu otvorena poglavlja 23 i 24 budući da je Srbija, kako kaže, ispunila sve kriterijume.

Vučić je na konferecniji za novinare u Vladi Srbije rekao da niko ne može da kaže da je Srbija kriva što poglavlja nisu otvorena. On je najavio da u nedelju putuje u Pariz na Samit lidera zapadnog Balkana i EU i da očekuje da mu evropski zvaničnici tom prilikom objasne šta je to što žele od Srbije.

“Srbija misli da nastavi svoj evropski put, ali traži poštovanje za svoje građane i za svoju vladu. Ako nešto nismo uradili kako treba, kažite”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će Vlada Srbije biti formirana u zakonskom roku. On je naveo da želi da izvaga i izabere ljude koji žele da se bore, te da je u drugom krugu razgovora s potencijalnim koalicionim partnerima razgovarao sa brojnim strankama, ali nije naveo sa kojim to partijama.

Predsednik tehničke Vlade kaže da još nije čuo argument da Srbija nešto nije uradila. On je dodao da je uveren u podršku Nemačke i drugih zemalja, da je to njegovo lično uverenje, a da je odluka o otvaranju poglavlja na njima. “Možda (otvore poglavlja) sad, možda u septembru, a možda i neće… Ako hoće hoće, ako neće neće”, konstatovao je Vučić.

Podsetimo, do otvaranja 23 nije došlo prevashodno zbog otpora Hrvatske, a saglasnost za otvaranje poglavlja juče u Briselu nije dala ni Velika Britanija.

Vučić je rekao da su se pojedinci hvalili da su uspešni time što su Srbiju zaustavili, jer im je to jedina politika koju imaju. On je rekao da ne razume “dečije igre nekih iz komšiluka” koji su dizali ogradu na granici i šest sati maltretirali i Srbe i Hrvate, na prelazu gde nijednog migranta nikada nije bilo.

Deklaracija koju je potpisao sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, prema Vučićevim rečima, nije mrtvo slovo na papiru i Srbija će uraditi sve na šta se obavezala.

Kada je reč o odluci Velike Britanije, Vučić je rekao da ne razume kako je otvaranje poglavlja odluka tehničke prirode kada je Srbija u pitanju, a ne i kada su u pitanju Crna Gora i Turska sa kojima je EU juče otvorila nova poglavlja.

Vučić je ocenio da mnogima ne odgovara jaka i stabilna država Srbija, te da se u vezi sa komemoracijom u Srebrenici konstruišu priče kako bi se Srbija uvukla u živo blato.

“Neće nas uvući u te stvari, mene mogu da vređaju, poštovaćemo druge narode, ali nećemo dozvoliti nikome da gazi srpski narod i Srbiju. Srbija nije otirač nikada bila, pogotovo ne danas. Srbija će biti sve jača, ali ekonomski, otvorenija prema svetu, komšijama i prijateljima”, poručio je on.

Vučić je dodao i da nakon izjave načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića da državni vrh Srbije nije dobrodošao u Potočare, nije rekao nijednu ružnu reč, osim da Beograd želi najbolje odnose u regionu, ali da Srbiju niko ne može da gazi. On je naveo i da niko nikada u Srbiji nije pomislio da se donacijom Srebrenici pretplatio za odlazak u Potočare, kako to tvrdi Duraković.