Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Srbija odbila poziv za neformalne sastanke u EU

Foto: intermagazin.rs

Srbija odbila poziv za neformalne sastanke u EU

Neformalni sastanci koje organizuje Slovačka, kao predsedavajuća EU, proteći će bez prisustva srpske delegacije, jer naša strana ne želi da prisustvuje

Srbija
Izvor: Tanjug

Srbija se nije odazvala pozivu da prisustvuje neformalnim sastancima koje će Slovačka, kao predsedavajuća EU, uskoro organizovati. To je rekla ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova, uz napomenu da će se ti sastanci održati ovog meseca, kao i da su pozvane države kandidati.

U intervjuu za "Politiku" ona je objasnila da osim zvaničnih sastanaka ministara EU, Slovačka kao predsedavajuća zemlja Savetom EU ogranizuje i neformalne astanake, na koje je odlučila da pozove i predstavnike zemalja kandidata za članstvo.

- Jedan od sastanaka koje organizujemo u julu u Bratislavi je Savet EU za unutrašnje poslove i pravosuđe (JHA) , a drugi je Savet za zaštitu životne sredine (ENVI). I za jedan i za drugi poslali smo pozivnice nadležnim ministrstvima Srbije, ali nismo nažalost, do današnjeg dana dobili odgovore - rekla je ambasadorka.

Ona je povodom poziva šefa diplomatije Ivice Dačića na hitne konsultcije o spoljnopolitičkim potezima nakon odluke Brisela da ne budu otvorena poglavlja, rekla da ne vidi razlog za preispitivanje stava Vlade Srbije koji su u više navrata istakli zvaničnici Srbije, uključujući predsednika Nikolića - da je prioritet Srbije punopravno članstvo u EU.