Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Srbija rezultatima zaslužila otvaranje poglavlja 23 i 24"

Foto: Tanjug

"Srbija rezultatima zaslužila otvaranje poglavlja 23 i 24"

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Srbija rezultatima zaslužila otvaranje poglavlja 23 i 24.

Srbija
Izvor: Tanjug

Joksimović je istakla da veruje da će sutra biti otvorena Poglavlja 23 i 24, da je Srbija ispunila zadate kriterijume i da će ako se to ne desi - to biti loša politička poruka.

Upitana o najavama koje stižu iz Hrvatske i da li očekuje da bi ta zemlja mogla da blokira taj proces, Jokismović kaže da je Srbija ispunila kriterijume i da je to najvažnije.

"Mi smo kriterijume ispunili, tako da me malo zanima šta traži Hrvatska, to je pitanje za EU, Evropsku komisiju da li će da se pridržava onoga što su standardi koje smo ispunili ili će popustiti pod pritiscima jedne od zemalja koja ima neke svoje bilateralne interese", rekla je Joksimović.

Ona je dodala da smatra da je većina u EU odavno prepoznala reformski kurs Vlade Srbije.

"Stigle su opet neke najave iz Hrvatske, iako se mi svi u Srbiji trudimo da uvek vodimo računa o našim interesima i zato ne ulazimo u razne verbalne duele i trudimo se da to ne radimo jer mislimo da to nije pravi način da se stvari pokrenu. Mi znamo zbog čega smo u procesu evropskih integracija i znamo šta su naši interesi. S druge strane, postalo je prilično zamorno da komentarišem stalne blokade od strane Hrvatske jer Srbija, odnosno svi mi koji se bavimo evrpskim integracijama znamo šta su evropski standardi i kriterijumi", rekla je Joksimović.

Ona je navela da tumačenja koja stižu od Hrvatske, njihove interpretacije i u unutrašnje stvari u toj zemlji - Srbija ne ulazi.

"Smatramo da ipak neke stvari moraju da se dovedu u red i da se zna šta su standardi, a šta su političke poruke. Nadam se da će preovladati dobra i razumna želja za saradnjom koja je pokazana i nedavnim potpisivanjem Deklaracije", rekla je Joksimović.

Joksimović je rekla da je Srbija ispunila obaveze, odnosno kriterijuma za otvaranje poglavlja.

"Ima dosta da se radi, niko ne kaže da smo mi u potpunosti spremni, ali zaista neke stvari smo uradili čini mi se mnogo bolje nego neki drugi koji su bili u ovoj fazi pregovora", rekla je Joksimović.

Ona je kazala da veruje da će sutra biti održana Međuvladina konferencija i da će biti otvorena poglavlja.

"Nama niko ništa ne poklanja. Mi smo to zaslužili tako da ja verujem da će se poglavlja otvoriti. Ako se to ne desi, to će biti veoma loša politička poruka za Srbiju, i mi ćemo je vrlo dobro razumeti", rekla je Joksimović.

Ona je precizirala da je Srbija 80 odsto aktivnosti iz Poglavlja 23 ispunila, a da ga pritom još nije otvorila.

"Mi pokazujemo time da su reforme na evropskom putu važne zbog nas samih i pokušaćemo građanima da približimo šta je dobro, odnosno koje će se stvari odnositi na svakodnevni život građana", rekla je Joksimović.

Ona je navela da će to praktično značiti da procesi pred sudovima neće moći da traju u nedogled, da će morati da se reši veliki broj zaostalih slučajeva koji tavore u fiokama decenijama, zatim transparentnije zapošljavanje u javnom sektoru i slično.

"To su važna poglavlja, jer ona reformišu našu zemlju i važna su za sve nas. Mi smo u dobroj meri uskladili sve i zato smo u poziciji da možemo da otvaramo poglavlja i prepoznato je da smo najveći deo kriterijuma ispunili", rekla je Joksimović i podsetila da Srbija do kraja 2018. treba da usvoji Nacionalni plan.

Ona je ukazala da su Poglavlja 23 i 24 najteža za otvaranje, da se među prvima otvaraju, a među poslednjima zatvaraju.

Kako je dodala, kada ona budu otvorena moći će da se "uđe u poglavlja koja se tiču drugih oblasti života- obrazovanja, nauke, javnih nabavki..."

Govoreći o Poglavlju 35, ona je navela da će biti nadzora nad onim šta se dešava sa implementacijom Briselskog sporazuma.

"Jedan deo posla koji imamo počeli smo da radimo, čekamo drugu stranu, Priština nije mnogo odmakla, posebno oko ZSO, što je za nas ključno. Imaće uticaja i šta se dešava sa poglavljem 35", rekla je Joksimović.

Ministarka za evropske integratacije je dodala da ako sutra budu otvorena poglavlja 23, 24, do kraja godine ima šanse za još nekoliko važnih poglavlja.

Ona je navela da evropske integracije treba da budu pre svega mehanizam za naš unutrašnji razvoj.

"Kao zemlja kandidat imate pristup i nekim drugim fondovima i programima, to je vrlo važno. Naši građani mogu da vide koliko smo uradili na stabilizaciji naše zemlje, političkoj i ekonomskoj stabilizaciji. Biti kandidat na putu evropskih integracija dodata je vrednost i važan deo stabilnosti zemlje i mislim da smo na dobrom putu", zaključila je Joksimović.