Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Srbija treba da traži obnovu projekta Južni tok 2"

Foto: Srpska narodna partija

"Srbija treba da traži obnovu projekta Južni tok 2"

Sled dramatičnih događaja u Turskoj pokazuje kako pojedinim centrima moći u svetu ne odgovaraju bliski odnosi Moskve i Ankare, uz strateško partnerstvo koje podrazumeva i obnovu izgradnje gasovoda Južni tok 2, rekao je predsednik SNP Nenad Popović

Srbija
Izvor: Agencije/NB

Vidljiv napredak u normalizaciji odnosa Rusije i Turske otvara prostor da ponovo bude aktiviran plan o izgradnji gasovoda „Južni tok 2”, koji bi, preko teritorije Turske, dopremao gas iz Rusije u Evropu, izjavio je danas lider SNP-a Nenad Popović.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Popović kaže da Srbija treba snažno i aktivno da podrži obnovu projekta gasovoda „Južni tok 2” i da sa svoje strane, i na unutrašnjem i na međunarodnom planu, učini sve da on bude realizovan.

To je, kaže Popović, zajednički interes Srbije i čitave Evrope.

Dodao je da najavljeni sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana predstavlja "važan korak u pravcu pune normalizacije odnosa između Rusije i Turske".

"Sled dramatičnih događaja u Turskoj pokazuje kako pojedinim centrima moći u svetu ne odgovaraju bliski odnosi Moskve i Ankare, uz strateško partnerstvo koje podrazumeva i obnovu izgradnje gasovoda "Južni tok 2", naveo je Popović.

Predsednik SNP ističe da ni Turska ni Srbija, kao ni zemlje EU "ne žele da se odreknu strateškog gasnog partnerstva sa Rusijom iz prostog razloga, jer je, kako kaže, Rusija jedini realan i siguran izvor gasa za potrošače u Evropi".

"Građani Turske, Srbije i EU su se u proteklom periodu naslušali raznih nerealnih obećanja o Nabuku, Južnom koridoru i drugim gasnim projektima iza kojih su stajale pojedine zapadne zemlje, ali se pokazalo da je najava izgradnje tih gasovoda služila samo da bi se sprečila strateška energetska saradnja sa Rusijom", rekao je Popović.

On je objasnio da su očekivanja Srbije i zemalja centralne Evrope usmerena na obnavljanje „Južnog toka 2”, jer, kako kaže, samo u okviru tog gasovoda Srbija i zemlje centralne Evrope mogu da obezbede sigurno snabdevanje gasom i neophodnu energetsku bezbednost za svoje građane i privredu.

"A energetska bezbednost naše zemlje spada u sam vrh prioriteta nacionalne bezbednosti i zaštite državnih interesa", zaključio je Popović.