Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Srbija uputila PROTESTNU NOTU Hrvatskoj zbog incidenta u Zagrebu

Foto: www.mfa.gov.rs

Srbija uputila PROTESTNU NOTU Hrvatskoj zbog incidenta u Zagrebu

Srbija je uputila protestnu notu Hrvatskoj povodom incidenta kada su predstavnici Autohtone Hrvatske stranke prava iznosili proustaške i antisrpske političke stavove

Srbija
Izvor: Tanjug

Povodom incidenta koji se dogodio u subotu u Zagrebu kada su predstavnici Autohtone Hrvatske stranke prava iznosili proustaške i antisrpske političke stavove ispred sedišta Srpskog narodnog vijeća i zapalile primerak samostalnog srpskog nedeljnika "Novosti", Srbija je uputila protestnu notu Hrvatskoj.

Protestna nota je uručena otpravniku poslova Ambasade Hrvatske u Beogradu.

"Ministarstvo spoljnih poslova Srbije smatra da ovakav incident, izvršen od strane neofašističke političke grupe iz Hrvatske predvođene njenim predsednikom, u prisustvu pripadnika MUP-a Hrvatske, predstavlja primer raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, pokušaj revizije istorije kao i veličanje ustaškog pokreta i njegovih obeležja", navodi se u saopštenju MSP-a.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije očekuje da se izvršioci krivičnih dela optuže i kazne po zakonu.

"MSP očekuje od nadležnih institucija Hrvatske u duhu očuvanja i daljeg razvijanja bilateralnih odnosa, da ubuduće spreči ovakve skupove sa izvesnim krajem, a to je vređanje predstavnika srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Srba u celini", navodi se u protestnoj noti.

Grupa članova desničarske Autohtone hrvatske stranke prava u Zagrebu je pretila premijeru Andreju Plenkoviću, u slučaju da skine ploču sa natpisom "Za dom spremni" u Jasenovcu. Na protestu su zapalili primerak srpskog nedeljnika Novosti.

Reagujući povodom tog slučaja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da je Srbija mnogo puta izrazila želju za dijalogom i dobrosusedskim odnosima sa Hrvatskom.

"Ali to podrazumeva da se svaka od strana uzdržava od nekih poteza koji mogu biti provokacija ili vređanje osećanja srpskog i hrvatskog naroda", istakao je Dačić.