Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Srbija uputila protestnu notu Sloveniji zbog Pahorovih reči o Kosovu

Ilustracija: NB

Srbija uputila protestnu notu Sloveniji zbog Pahorovih reči o Kosovu

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije podseća da ovo nije prvi put da slovenački zvaničnici pozivaju na priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova

Srbija
Autor: NB

V.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova ambasador Goran Aleksić uručio je danas ambasadoru Slovenije u Srbiji Vladimiru Gaspariču protestnu notu Ministarstva spoljnih poslova Srbije zbog izjave slovenačkog predsednika Boruta Pahora u kojoj je Pahor pozvao na priznavanje nezavisnosti samoproglašene države Kosovo i podržao njegovo kosovsko članstvo u međunarodnim organizacijama i integracijama.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije podseća da ovo nije prvi put da slovenački zvaničnici pozivaju na priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, što ugrožava najviše interese Republike Srbije, stoji u saopštenju tog ministarstva.

Pored toga, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je ukazalo da izjave slovenačkih zvaničnika u vezi s jednostrano proglašenom nezavisnošću tzv. Kosova suštinski podrivaju napore koje Republika Srbija i Evropska unija ulažu u statusno neutralni dijalog između Beograda i Prištine, što je jedini legitimni okvir za postizanje stabilnosti na Kosovu i Metohiji. Slovenačkoj strani je predočeno da se ubuduće uzdrži od ovakvih i sličnih izjava koje direktno nanose štetu našim bilateralnim odnosima i međusobnom poverenju.