Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SRBIJA UZ RUSIJU u odbrani Krima u Ujedinjenim nacijama

Foto: doskimag.ru

SRBIJA UZ RUSIJU u odbrani Krima u Ujedinjenim nacijama

​Međusobna podrška Rusije i Srbije u Ujedinjenim nacijama jedan je od pokazatelja čvrstog prijateljstva i iskrene ljubavi dve bratske zemlje.

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

Treći komitet Generalne skupštine UN usvojio je nacrt rezolucije u kojoj se govori o navodnom kršenju ljudskih prava, kao i o „nelegalnom uvođenju ruskih zakona, jurisdikcija i upravljanja” na teritoriju poluostrva.

Dokument o „stanju ljudskih prava na Krimu i u Sevastopolju“ ukrajinska strana je podnela Ujedinjenim nacijama 1. novembra, prenosi Glas Moskve.

Rezoluciju je usvojila Generalna skupština još prošle godine. Međutim, njen tekst je sada značajno promenjen. Zajedno sa Ukrajinom na obnovljenoj verziji radilo je još 40 država.

Uključujući Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Poljsku i baltičke republike.

Četrnaestog novembra je glasalo „za“ više od 70 država. Naravno, između ostalih su države EU, SAD i Kanada.

Protiv takve odluke je bilo 25 država, među kojima su bile Rusija, Kina, Srbija, Indija itd. Uzdržana su bila 77 poslanika.

Dokument će biti razmotren tokom ovih meseci na plenarnoj sednici.

Na šta se opet žali Ukrajina?

Nema ničeg novog. Kijev s prijateljima poziva Moskvu da završi „sva kršenja ljudskih prava stanovnika privremeno okupiranog Krima“, proizvoljna hapšenja, mučenja i druge surovosti, i obraćanjima koja su neljudska ili nedostojanstvena. Spisak je dug. Što je sve to bez dokaza izgleda da nikoga ne brine.

Nepostojeća mučenja nepostojećih ljudi u nepostojećim zatvorima — kratak je sadržaj nacrta rezolucije.

Uostalom, na Krimu su davno navikli na takve jednostrane stavove. Nakon još jedne porcije optužbi lokalnih vlasti, pozivani su predstavnici međunarodne zajednice da lično dođu na poluostrvo i osmotre kako žive ljudi, razgovaraju sa njima. Međutim, oni ne dolaze.

Mnogo produktivnije je praviti rezolucije mimo realnosti zasnovane na mantrama Kijeva koji nikako ne može da preživi rastanak sa poluostrvom.

Najinteresantnije je da u dokumentu postoji tačka o dozvoljavanju međunarodnih posmatrača na Krimu. Samo nije jasno ko ih ne pušta.