Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Srbija zadržala kreditni rejting

Ministarstvo finansija Foto: wikipedia

Srbija zadržala kreditni rejting

Srbija zadržala kreditni rejting uz izglede za unapređenje.

Srbija
Izvor: NB, Tanjug

Poznata agencija za ocenu kreditnog rejtinga Standard i Purs (S&P) nije menjala ocenu kreditnog rejtinga Srbije i on je ostao na nivou BB-. Uz postojanje stabilnih izgleda za njegovo unapređenje.

Ministarstvo finansija Srbije je saopštilo je da je potvrda ocene kreditnog rejtinga odraz procene da će nova vlada nastaviti sa sprovođenjem ambicioznog programa fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi.

Agencija je u svom izveštaju navela da uslovima privrednog rasta vlada nastavlja sa rešavanjem strukturnih pitanja u privredi i javnom sektoru, zbog čega investitori više veruju Srbiji.

Agencija S&P smatra da uspešno završene revizije aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom doprinose očuvanju poverenja investitora u Srbiju.

Iako su u tekućoj godini održani parlamentarni i lokalni izbori, ističe se značajna podrška javnosti sprovođenju fiskalnih reformi i jasnog fiskalnog plana Vlade za 2016. godinu.

Prema ovoj rejting agenciji očekuje se da sprovođenje strukturnih reformi ubrza privredni rast Srbije i da utiče na smanjenje budžetskog deficita.

Agencija S&P kao jednu od bitnih činjenica navodi i značajan rast izvoza koji je doprineo snižavanju deficita tekućeg računa platnog bilansa na 4,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2015. godini, u poređenju sa 8,3 odsto BDP-a koliko je u proseku iznosio u periodu od 2011. do 2014. godine.