Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SRBIJE NEMA U RASPOREDU Bajdenova poseta Beogradu nezvanična?

Foto: Twitter/Serbianpm

SRBIJE NEMA U RASPOREDU Bajdenova poseta Beogradu nezvanična?

U rasporedu Džozefa Bajdena nema posete Beogradu i satnice susreta sa srpskim zvaničnicima.

Srbija
Autor: NB

Na zvaničnom blogu američke Bele kuće u rasporedu potpredsednika SAD Džozefa Bajdena za 15. avgust navodi se da na kraju dana, kada završi sve obaveze, napušta Vašington i putuje za Beograd.


Raspored za dan pre dolaska u Srbiju Foto: Printscreen/www.whitehouse.gov/blog


Međutim, u njegovom rasporedu za naredni dan 16. avgust, koji je proveo u Beogradu, nema ni reči o svečanom prijemu u Srbiji, sastanku sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, sastanku sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, te šetnji beogradskom Skadarlijom.

Umesto toga stoji detaljna satnica posete Kosmetu u kojoj se navodi da će ujutru biti održan bilateralni sastanak sa premijerom Kosova Isom Mustafom, a kasnije i predsednikom Hašimom Tačijem. Dalje je navedeno da će Bajden održati zajedničku konferenciju za novinare sa Tačijem, te da će prisustvovati otvaranju dela puta koji nosi ime njegovog sina Boa. Nakon toga, Bajden se vraća u SAD.

Raspored nakon sletenja u Beograd, u kom nema posete Srbiji Foto: printscreen/www.whitehouse.gov/blog

Inače, američki mediji o poseti Bajdena izvestili su vrlo šturo navodeći da je se on izvinio žrtvama NATO bombardovanja, ali i da je došao Srbiju probao da ubedi da prizna "svoju bivšu provinciju Kosovo kao nezavisnu državu", naveo je CNN. Na američkim portalima nema fotografija Bajdenovog boravka u Srbiji. Mediji koji su izvestili o poseti uglavnom su u fokus stavili da su Bajdena dočekale pristalice Donalda Trampa, misleći na protest radikala povodom Bajdenove posete.

Bajdenovu posetu Srbiji obeležio je još jedan čudan detalj. Prilikom svečanog prijema on se nije poklonio srpskoj zastavi, što protokol nalaže. O tome više ovde.