Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Srbiji ne preti migrantska kriza"

Migranti ispred voza/ Foto: thestar.com

"Srbiji ne preti migrantska kriza"

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić izjavio je da Srbiji ne preti migrantska kriza, da se pre dvadesetak dana činilo da bi se mogla ponoviti prošla godina, ali da je to sprečeno zahvaljujući blagovremenoj reakciji nadležnih.

Srbija
Izvor: Tanjug/ RTS

"Bila je ozbiljna mogućnost, pre nekih dvadesetak dana, da kriza eskalira, ali se to nije dogodilo. Svi raspoloživi resursi biće upotrebljeni na Bugarskoj i Makedonskoj granici, pre svega zbog tih ljudi", rekao je Cucić za RTS.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se uglavnom nalaze ekonomske izbeglice iz Šrilanke, Pakistana i iz Irana.

Njihove šanse da dobiju azil u bilo kojoj zemlji zapadne Evrope su ravne nule, rekao je Cucić i dodao da, međutim, nije naše da im to kažemo.

Bilo bi dobro, dodao je, da im je to rekao neko u prvoj državi članici EU u koju su ušli.

"Naše je, međutim, da činimo sve da im omogućimo smeštaj i hranu, ali istovremeno da brinemo o interesima Srbije", kazao je komesar za izbeglice, te dodao da je najveći problem kod izbeglica njihova iscrpljenost.

Dodao je da su oni u svemu veoma dobro organizovani i da imaju svoje predstavnike sa kojima Komesarijat za izbeglice ima veoma dobru komunikaciju.

"Oni imaju veoma dobru evidenciju o tome koliko ih je i koliko je njih prošlo granicu, kao i da prioritet uvek imaju bolesni, deca, stari ili, ne daj Bože, invalidi", kazao je Cucić.

Ukazao je da će migrantska kriza trajati, da se prošla godina neće ponoviti, ali da je to nešto sa čim moramo da naviknemo da živimo s obzirom na geografski položaj koji Srbija ima.

Cucić je rekao da je u Srbiji oko 2.800 migranata, u Preševu u prihvatnom centru za migrante jutros je oko 54 ljudi, dok ih je pre nekoliko dana bilo tridesetak.

Govoreći o migrantima na prelazima Kelebija i Horgoš, Cucić je rekao da se vode pregovori sa predstavnicima Mađarske da se migranti sklone sa granične zone i da njihovo preseljenje i prijem u Mađarsku sačekaju u nekom od centara u Srbiji.

Prema njegovoj proceni, oko 1.100 ljudi je pokrenuto prema drugim centrima.

Nema razloga, kazao je, da bilo ko bude pored Mađarske žice s obzirom da red za neke od njih neće doći do oktobra.

Cucić je rekao i da je juče čuo za neko istraživanje sprovedeno među migrantima koje je, kako je kazao, pokazalo da je Srbija na drugom mestu iza Turske po kvalitetu usluga i načinu ophoćenja i brige.

To su, napomenuo je, naši ambasadori na neki način. Kada odu iz Srbije oni pričaju da je ovde niko nije tukao, uzimao novac ili na bilo koji drugi način maltretirao.