Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Srbiji nedostaje saglasnost šest zemalja članica za poglavlje 23

Foto: pixabay.com

Srbiji nedostaje saglasnost šest zemalja članica za poglavlje 23

Zemlje članice EU pokušaće danas da još jednom dođu do konsenzusa kada je reč o zajedničkoj pregovaračkoj poziciji za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom.

Srbija
Izvor: Tanjug

Pred novi sastanak Radne grupe za proširenje i zemlje u procesu pristupnih pregovora (COELA), Srbiji nedostaje saglasnost još šest zemalja članica.

Među njima je i Holandija, koja bi kao predsedavajuća trebalo da svojim glasom zaokruži konsezus.

Izvori iz holandskog predsedavanja EU navode da su neke od pet preostalih zemalja ( Bugarska, Rumunija, Grčka, Hrvatska i Velika Britanija) najavile davanje svoje saglasnosti za nacrt pregovaračke pozicije za poglavlje 23, ali da su ostale dve, od kojih jedna, kako je rečeno Tanjugu u Briselu, ima ”supstancijalni” problem, a druga problem ”tehničke prirode”.

Iako se u diplomatskim krugovima u Briselu očekivalo se da bi Deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja potpisana od strane predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i srpskog premijera Aleksandara Vučića trebalo da doprinese bržoj saglasnosti predstavnika zvaničnog Zagreba oko otvaranje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, to se do ovoga trenutka nije dogodilo. Istovremeno, Radna grupa Saveta EU za proširenje iz tehničkih razloga povezanih sa održavajem referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU nije dobila saglasnost zvaničnog Londona kada je reč o daljim koracima u pravcu pristupnih pregovora Srbije.

U krugovima bliskim Savetu EU kažu da trenutno nije jasno kako će se Velika Britanija nadalje ponašati kada je reč o tehničkim odlukama u procesima vezanim za proširenje EU.

Prema najavama iz Saveta još jedan sastanak Radne grupe za proširenje (COELA) trebalo bi da se održi 30. juna za kada je zakazan i sastanak ambasadora zemalja članica (COREPER).

Tanjug iz evropskih diplomatskih izvora saznaje da je tehnički i dalje moguće da se i tog dana postigne konsenzus oko nacrta zajedničke evropske pregovaračke pozicije za poglavlje 23 i da se na sastanku ambasadora zemalja članica da ”zeleno svetlo” za otvaranje poglavlja 23, 24 i 5.

U tom slučaju, tehnički bi bilo izvodljivo da se istoga dana organizuje i Međuvladina konferencija na kojoj bi Srbija otvorila ova poglavlja i napravila novi korak ka članstvu u EU.

U suprotnom, Slovačka, koja od 1. jula od Holandije preuzima predsedavanje Savetom EU, najavila je da će otvaranje novih poglavlja sa Srbijom biti jedan od njenih prioriteta u politici proširenja EU.