Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SRPSKA DECA moći će da posete najstariji dečji kamp na Krimu

Foto: artektour.ru

SRPSKA DECA moći će da posete najstariji dečji kamp na Krimu

Deca iz Srbije dobila su mogućnost da postanu deo najstarijeg dečjeg kampa u svetu „Artek“, koje godišnje poseti preko 2.000 dece

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

Kamp na Krimu, prostire se na 218 hektara i veći je od Monaka, a deca imaju priliku da uče i rade sve ono što ne mogu kod kuće, počev od umetnosti pa sve do najrazličitijih sportova.

Međunarodni dečji centar „Artek“ je najstariji dečiji kamp u svetu, ove godine mu se navršilo 92 godine od osnivanja.

Prema rečima direktora centra Alekseja Kaspržaka, sve te godine je centar okupljao decu sa svih strana sveta, uprkos poteškoćama u svetu „odraslih“, piše Glas Moskve.

„Mi ne želimo da deca budu taoci problema odraslih, odlazak dece u ovaj kamp nije politička odluka, već je to mesto gde deca mogu da budu uključena u druženje sa njihovim vršnjacima, da se upoznaju sa ruskom kulturom. Radi se o svetskom dešavanju, a ne o komplikovanom političkom instrumentu“, rekao je on.

Upravo stoga je, prema njegovim rečima, delegacija „Arteka“ doputovala u Srbiju i sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potpisala sporazum koji podrazumeva saradnju u oblasti razmene dece, i omogućava Srbiji da raspisuje konkurse kako bi deca bila u prilici besplatno da otputuju u kamp na Krimu.

„U Srbiji smo našli partnera i to Ministarstvu prosvete, koje će ponuditi srpskoj deci da otputuju u kamp i omogućiti im da nauče ruski jezik, da se bolje povežu sa njihovim novim drugarima iz Rusije, a to će ujedno omogućiti i širenje tradicionalnog prijateljstva između Rusije i Srbije“, istakao je.

Budući da se kamp prostire na površini od 218 hektara, Kasrpžak rekao je da je reč praktično o jednom dečjem gradu, u kome su predstavljene mnoge državne, privatne i nevladine organizacije, a svaka od njih organizuje raznorazne konkurse na koje deca mogu da se prijave i da učestvuju.

Kamp je predviđen za decu školskog uzrasta, a celokupan program traje 21 dan. Deca tokom tri nedelje kampa prolaze različite nastave i treninge iz disciplina koje sami izaberu.

U svakom trenutku se u kampu nalazi preko 3.500 dece, koje se bave svim i svačim — jedni uče da prave mozaik, drugi da crtaju ili da se bave muzikom, a pored toga, mogu se baviti i sportom — od jedrenja do letenja.

„Artek“ je aktivan tokom cele godine, godišnje prihvati 15 smena, a sama ideja jeste da se deca ne vezuju isključivo za školske klupe, već i da steknu neko praktično znanje.

Sve aktivnosti su u skladu sa ruskim nastavnim programom, a kada je reč o srpskoj deci, oni bi boravkom u Arteku mogli da se oprobaju kako je uopšte to pohađati ruski obrazovni sistem, dodao je Kaspržak.

Inače, poznavanje ruskog jezika nije neophodno da bi deca boravila u kampu, budući da je svakog trenutka u njemu prisutan izuzetno veliki broj nacionalnosti, što deci omogućava da se sporazumeju na nekom zajedničkom jeziku.

Sporazum koji je potpisan sa srpskim Ministarstvom podrazumeva i razmenu studenata sa Beogradskog univerziteta, odnosno oni koji studiraju ruski jezik ili istoriju, mogu da doputuju u kamp i oprobaju se kao predavači.

Time će, prema rečima Kaspržaka i Srbija na neki način biti predstavljena na tom kampu, odnosno deca će biti u prilici da saznaju šta to sve stvari krasi našu zemlju.