Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SRPSKA LISTA IZLAZI IZ KOSOVSKE VLADE, 20. aprila formiranje ZSO

Foto: http://srpskalista.net

SRPSKA LISTA IZLAZI IZ KOSOVSKE VLADE, 20. aprila formiranje ZSO

Predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je da Srpska lista izlazi iz kosovske vlade, kao i da će deset većinski srpskih opština na Kosovu i Metohiji 20. aprila formirati Zajednicu srpskih opština.

Srbija
Izvor: RTS

Goran Rakić je novinarima, posle konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da su o svemu što se juče dešavalo u Kosovskoj Mitrovici obavestili predsednika, kao i o odlukama koje su doneli.

Ukazao je da su i o tome obavestili predsednika Vučića i da je on rekao da će podržati svaku njihovu odluku, kao što je i do sada činio.

Predsednik Vučić se, kaže, saglasio sa njihovim stavovima i ponovio im da Srbija neće dozvoliti neki novi "Bljesak" ili "Oluju".

"Poručujem svim Srbima, braćo i sestre sa KiM, imamo podršku Vlade Republike Srbije i niko neće moći nasilno više da uđe na sever. Imamo poruku i za one koji žive južno od Ibra – neće više biti podele na sever i jug, kao što to nije bilo u poslednje vreme", naglasio je Rakić.

Pozvao je Srbe sa Kosova i Metohije da ne učestvuju u formiranju kosovske vojske.

"Nemojte da mi budemo jedan drugome vuk, nemojte da vi budete vukovi našoj deci, srpskoj deci", rekao je Rakić na konferenciji za štampu u Beogradu.

Poručio je Srbima sa KiM da će naći način da se reše problemi i popravi njihovo materijalno stanje, za koje zna da nije na zavidnom nivou.

"Molim vas, nemojte ići u tu vojsku, jer ćemo sutra doći u situaciju da udari brat na brata, a to nam u ovom trenutku najmanje treba", naglasio je Rakić.

Jevtić: Odluka jednoglasna, Vučić je razumeo i podržao

Odluka o istupanju Srpske liste iz kosovske vlade jednoglasna je i jedinstvena, rekao je potpredsednik i ministar u toj vladi Dalibor Jevtić, te dodao da su tu odluku predstavnici Srpske liste danas saopštili predsedniku Aleksandru Vučiću.

"On je tu odluku razumeo i podržao", rekao je Jevtić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Vučićem.

Dodao je da su odluku o izlasku iz privremenih institucija u Prištini doneli ne samo zbog jučerašnjeg terora Albanaca na severu KiM, jer, kako je rekao, "čaša se već bila prelila".

Ta odluka znači, razjasnio je kasnije odgovarajući na pitanja novinara, da poslanici Srpske liste neće više podržavati u kosovskoj skupštini odluke vlade u Prištini.

"Šta će dalje biti? Video sam neku inicijativu o vladi nacionalnog jedinstva. Neka se oni ujedinjuju. Mi želimo na demokratski način da se borimo za ono što nam pripada, a to je pre svega sloboda", rekao je Jevtić.

Poručio je da Srbi na Kosovu i Metohiji žele i dalje da se na demokratski način bore za svoja prava, primetivši da, ako su Albanci imali nameru da po nekakvom nalogu hapse Marka Đurića, "trebalo je to da urade dostojanstveno, a ne ponižavajući sve nas".

Ali, kako je ocenio, nisu oni nas ponizili, već sebe, jer su pokazali svoje prave namere.

Jevtić je rekao i da je razgovarao juče s kolegama Albancima iz skupštine u Prištini i pitao ih "kakav je to scenario napravljen da su, uz sve ružno što se dešavalo u Mitrovačkom dvoru, još Đurića vodili ulicama, a mogli su drugačije".

"Jasne su bile namere, ali su najveću štetu napravili sebi i to sam im rekao", preneo je Jevtić.