Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SRPSKI I RUSKI PILOTI zajedno na vojnim vežbama "BARS-2017"

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

SRPSKI I RUSKI PILOTI zajedno na vojnim vežbama "BARS-2017"

U vazduhoplovnom centru u Lipecku u Rusiji počela je zajednička rusko-srpska vojna vežba "BARS 2017" (Bratstvo pilota Rusije i Srbije).

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

„Bratstvo pilota Rusije i Srbije“ ove godine okupilo je posade aviona MiG-29 i helikoptera Mi-8 koji će uvežbavati presretanje meta u vazduhu, manevrisanje i gađanje ciljeva u vazduhu i na zemlji.

„Srpski piloti su u Lipecku dočekani kao rođena braća. Za njih su izdvojeni najbolji automobili, rezervisan je najbolji hotel. Kuva se i srpska hrana i za to se pobrinula komanda Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Važno je da postoji taj prijateljski odnos i da Rusija i Srbija jačaju vojnu saradnju, uprkos nezadovoljstvu EU i uprkos tome što je politika antiruskih sankcija i dalje na snazi“, kaže vojni analitičar Viktor Baranec.

Angažovano je ukupno oko 20 letelica, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, a prenosi Glas Moskve.

Biće uvežbavano presretanje meta u vazduhu, manevrisanje kao i gađanje ciljeva u vazduhu i na zemlji.

Avioni će delovati u dnevnim i noćnim uslovima.

Urednik časopisa „Arsenal otadžbine“ Viktor Murahovski podseća da u tim vežbama učestvuju avioni MiG-29, što je veoma važno, jer će Srbija do kraja nedelje dobiti šest ruskih aviona tog tipa.

“Može se reći da će u Lipecku srpski piloti proći dodatnu obuku, koja će biti od velike koristi kada se budu vratili kući”, kaže on.

Vežba će trajati šest dana, a čak tri dana biće letačka. Reč je o naprednoj obuci u borbenoj upotrebi lovaca MiG-29 i helikoptera Mi-8.

Podsećanja radi, u ponedeljak su dva rasklopljena lovca "MiG-29" stigla na vojni aerodrom Batajnica ruskim transportnim avionima.

Plan je da svih šest lovaca tog tipa stignu do petka, a javnosti bi trebalo da budu predstavljeni 20. oktobra, na Dan oslobođenja Beograda.