Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Srpski ministar u Vladi samoprozvanog Kosova: EVROPA DA FORMIRA ZSO!

Ljubomir Marić/ Foto: rtv.rs

Srpski ministar u Vladi samoprozvanog Kosova: EVROPA DA FORMIRA ZSO!

Član Vlade samoproglašene države Kosovo Ljubomir Marić smatra da je odgovrnost za formiranje Zajednice srpskih opština isključivo na Evropskoj uniji.

Srbija
Izvor: Agencije

Jedan od dvojice srpskih ministara u kosovskoj vladi Ljubomir Marić izjavio je danas da je odgovornost za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Evropskoj uniji kao posredniku i garantu u briselskim razgovorima.

Marić je pred sutrašnji nastavak razgovora u Briselu izjavio Tanjugu da je odgovornost za formiranje ZSO na međunarodnoj zajednici i da najveću odgovornost ima posrednik, odnosno EU kao garant u pregovorima.

"Dogovoreni način sprovođenja je takav da Vlada Kosova mora da donese uredbu, odnosno dekret prenošenjem praktično elemenata Briselskog sporazuma i 15 tačaka Principa o uspostavljanju ZSO od 25. avgusta prošle godine u zakonski i pravni sistem Kosova", rekao je Marić.

On je dodao da bi nakon toga usledilo slanje te uredbe sa detaljnim obrazloženjem za svaku tačku ustavnom sudu u Prištini na potvrdu usklađenosti sa kosovskim ustavom i kako bi jedan takav akt bio zakonski osnov za izradu statuta ZSO koji je sam po sebi podzakonski akt.

"Dakle, ono što nedostaje i na šta se čeka od kraja avgusta prošle godine je da kosovska vlada usvoji taj dekret o uspostavljanju ZSO, sa nadležnostima definisanim potpisanim sprazumima. Stoga očekujemo od EU da konačno izvrši pritisak na politički establišment u Prištini da se taj proces odblokira", zaključio je Marić.Jedan od dvojice srpskih ministara u kosovskoj vladi Ljubomir Marić izjavio je danas da je odgovornost za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Evropskoj uniji kao posredniku i garantu u briselskim razgovorima.