Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Srpski poslanici imaju najniže plate u Evropi

Foto: belami.rs

Srpski poslanici imaju najniže plate u Evropi

Srpski poslanici imaju najniže plate u Evropi, ali u odnosu na prosečnog građanina žive bolje nego njihove kolege u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Srbija
Izvor: Blic

Prema podacima objavljenim na sajtu www.presivergleich.de, po visini primanja prednjače narodni predstavnici u Francuskoj i Nemačkoj, na čiji račun mesečno legne više od 12.000 evra, a najmanje zarađuju parlamentarci na Balkanu, koji imaju i 10 puta niže plate. Na samom dnu su poslanici iz Srbije, čija su primanja ispod 850 evra.

Zlatko Minić iz "Transparentnosti Srbije" smatra da srpskim poslanicima reper ne treba da bude Nemačka, već Srbija.

"Sa Zapadom je bilo šta teško porediti. Lekar u Srbiji teško da može da se nada plati lekara iz Nemačke. Isto važi i za poslanike. Ovde treba uspostaviti odgovarajući odnos zarada u celom javnom sektoru", kaže Minić za "Blic".

On dodaje da su za neke odgovorne pozicije u državi plate preniske.

"Nisam od demagoga koji misle da premijer, ministri i poslanici treba da imaju niska primanja ili da ih daju u humanitarne svrhe, jer to podrazumeva da će novac dobiti sa strane. Međutim, ako uzmemo u obzir kvalitet rada, poslanici imaju adekvatne zarade. Neki ne zaslužuju ni toliko jer se samo pojavljuju na sednicama, ćute ili čitaju ono što im je neko napisao, ne podnose svoje amandmane, ne obavljaju kontrolnu funkciju nad Vladom, ne komuniciraju sa građanima...", objašnjava Minić.

Zanimljiv je i odnos mesečne zarade poslanika u odnosu na prosečna primanja u zemlji. Tako parlamentarci u Francuskoj i Nemačkoj imaju i šest puta veće plate nego što je prosek u državi, u Holandiji i Italiji pet puta, Austriji i Danskoj četiri puta... Ta razlika se smanjuje kako se približavamo državama na Balkanu.

U Srbiji i Hrvatskoj parlamentarci zarađuju dva i po puta više nego prosečan građanin, u Mađarskoj i Rumuniji razlika je svega 400 evra, dok su, na primer, u Bugarskoj primanja poslanika gotovo izjednačena sa zaradama građana. Izuzetak u regionu je BiH, čiji poslanici primaju skoro sedam puta više od proseka u toj zemlji, što je, uzimajući u obzir životni standard u BiH, potpuno neobjašnjivo.

U više navrata srpski parlamentarci zahtevali su veće plate, ali su brzo odustajali zbog negativne reakcije javnosti.