Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SRPSKI USLOV: Nema formiranja vlade bez ZSO i odustajanja od "vojske Kosova"

Foto: vesti.rs

SRPSKI USLOV: Nema formiranja vlade bez ZSO i odustajanja od "vojske Kosova"

Predstavnici naših sunarodnika na KiM poručuju albanskim strankama pre formiranja vlade. Da bi dali glasove traže ZSO i odustajanje od "vojske Kosova"

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Prioritet vlade u Prištini mora da bude osnivanje Zajednice srpskih opština, "vojska Kosova" ne može da se formira, briselski dijalog nastavlja se uz učešće Beograda, a ne sa kosmetskim Srbima, i nema podrške demarkaciji granice sa Crnom Gorom, jer je granica Srbije sa ovom državom utvrđena.

Ovo su "crvene linije" Srpske liste na KiM, preko kojih se neće preći pri eventualnim pregovorima sa albanskim strankama oko formiranja vladajućeg saveza. A ko će zvanično pokrenuti razgovore o budućoj vladi još nije poznato, jer se ni tri dana posle okončanih parlamentarnih izbora na KiM ne nazire mandatar. Posle Ramuša Haradinaja, sebe na tom mestu "vidi" i Aljbin Kurti, jedan od osnivača pokreta Samoopredeljenje, koji je na glasanju zauzeo drugo mesto.

Kurti je rekao da neće biti protiv dijaloga sa Beogradom, ali da je najpre potrebno povesti "dijalog o dijalogu", kao i da paralelno želi da počne razgovore sa kosovskim Srbima o njihovoj ulozi u kosovskom društvu:

- Nisu svi Srbi isti, kao što nisu ni Albanci. Od Beograda očekujem da se pokaje za zločine počinjene u prošlosti. Važno je da gospodin Vučić prihvati ovu temu i nije dovoljno da kaže "nisam Vučić iz 1998.", kada je bio ministar informisanja u Miloševićevom režimu.

O tome da li bi za Srpsku listu bilo prihvatljivo da uđe u savez sa ultradesničarskim Samoopredeljenjem, gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić kaže, za "Novosti", da srpski poslanici ne mogu da biraju sagovornike sa druge strane:

- Ali, ma ko da napravi vladu, cilj srpskih predstavnika biće da se bore za interese našeg naroda, da formiraju ZSO, zaštite imovinu i obezbede opstanak i povratak Srba na KiM. Predstavnici Srpske liste neće dozvoliti formiranje takve vlade koja će raditi protiv tih interesa.

Za Rakića je iznenađujuće što partije Albanaca prave planove, ne uzimajući u obzir činjenicu da Srpska lista ima deset mandata i što zaboravljaju da je bez te liste nemoguće formirati vladu.

I predsednik Srpske liste Slavko Simić kaže nam da bi srpski predstavnici voleli da za sagovornike imaju umerenije političke stranke koje ne stvaraju svoj politički identitet na animozitetu prema Srbiji i srpskom narodu, ali da Srbi nisu mogli da utiču na to ko će predstavljati albanski narod u prištinskim institucijama.