Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Srpsko pravosuđe: TUŽILAC U NOVOM PAZARU "NA MASNOJ DASCI", zloupotrebio položaj!

Ilustracija: pixabay.com

Srpsko pravosuđe: TUŽILAC U NOVOM PAZARU "NA MASNOJ DASCI", zloupotrebio položaj!

Zamenik Osnovnog javnog tužioca u Novom Pazaru Radenko Lojanica imaće posla sa Tužilaštvom za organizovani kriminal.

Srbija
Izvor: Agencije

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je danas sudu optužni predlog protiv Lojanice, a sumnje se da je on postupajući po krivičnoj prijavi policije protiv N. Z. izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

To je, kako je saopštilo tužilaštvo, izvršio tako što je u postupku oportuniteta, predočio prijavljenom mogućnost odlaganja krivičnog gonjenja i odbačaja krivične prijave, uslovljavajući ga da u humanitarne svrhe uplati 100.000 dinara, i to prvo 50.000 dinara na račun KUD „Štavalj“, dajući mu istovremeno uputstva ispisana rukom na istrgnutom papiru sa stonog kalendara.

Usmeno mu je naložio da uplati 50.000 dinara na račun Vlade Srbije sa svrhom uplate - “otklanjanje posledica vanrednih okolnosti - poplave”, sa čime se prijavljeni saglasio, a tada je sačinio Službenu belešku u kojoj je naveo samo iznos koji je prijavljeni trebalo da uplati na račun Vlade Srbije, koju je prijavljeni N.Z. i potpisao.

Prijavljeni je uplatio oba iznosa, s tim što je u pisarnici tužilaštva zahtevao stavljanje zavodnog štambilja na uplatnicu kojom su uplaćena sredstva na račun KUD „Štavalj“ što je i učinjeno.

Na taj način zamenik tužioca je zloupotrebio službeni položaj i pribavio KUD „Štavalj“ imovinsku korist u iznosu od 50.000 dinara, dok je nakon uplate sredstava na račun Vlade Srbije, doneo Rešenje o odbačaju krivične prijave.

U međuvremenu okrivljeni je zaključio sa KUD „Štavalj“ Ugovor o zajmu u svojstvu zajmoprimca, na koji način je i sebi pribavio kakvu korist.