Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SRPSKO-RUSKI CENTAR: Jedinstvena humanitarna struktura na celom Balkanu

Foto: Sputnik

SRPSKO-RUSKI CENTAR: Jedinstvena humanitarna struktura na celom Balkanu

Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu najavio je da se planira dalji razvoj i nabavka nove opreme što će omogućiti da centar, kako se navodi u saopštenju, postane jedinstvena humanitarna struktura na celom Balkanu.

Srbija
Izvor: Tanjug

Ove godine je planirana dostava pet tona sredstava koja se koriste za otklanjanje posledica vanrednih situacija - agregati, kreveti, jastuci, a takođe i oprema za formiranje savremene osnove Centra za nastavu i trening - poligon "Šturm", čija je isporuka planirana za decembar ove godine, saopštio je Srpsko-ruski humanitarni centar.

Nakon montaže i puštanja u rad poligona, Centar će postati jedinstvena humanitarna struktura na celom Balkanu, gde će moći da se obučavaju ne samo predstavnici različitih ustanova Srbije već i kolege iz susednih država, navodi se u saopštenju.

Takođe se dodaje da je već značajna količina opreme kupljena u Srbiji u vrednosti od preko 400.000 dolara.

"Snažan podsticaj razvoju Centra bilo je rešenje Vlade Srbije o primopredaji zgrade (2017.godine), u kojoj se sada nalazi SRHC, u vlasništvo MUP-a Republike Srbije, što nam daje mogućnost da izvodimo radove, koji se tiču modernizacije prostorija i prelaska u logistički i nastavno-trenažerni centar", navodi se u saopštenju SRHC.

Dodaje se i da sa svoje strane, Moskva, u okviru Sporazuma između Srbije i Rusije nastavlja da obezbeđuje rad Centra i da popunjava njegove rezerve.

U saopštenju SRHC podseća da je 2014. godine formiran kao struktura zahvaljujući isporukama robe iz Rusije - vatrogasno-spasilačkih vozila, robotehnike i rezervi namenjenih za korišćenje tokom otklanjanja posledica vanrednih situacija - požara, poplava i radi obezbeđivanja dejstava personala SRHC-a ili srpskih kolega.

Za protekle tri godine mnogo od pometutog je predato na operativno korišćenje jedinicama srpske službe za vanredne situacije (Sektoru za vanredne situacije MUP-a RS), lokalnim vlastima za otklanjanje lokalnih kriznih situacija i međunarodnim organizacijama za otklanjanje humanitarnih problema, uključujući imovinu i opremu za formiranje prijemnih punktova za smeštaj migranata u Preševu, Kanjiži i Šidu, navodi se u saopštenju.