Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SRPSKO-RUSKI CENTAR NIŠ: Evo zašto nam je potreban diplomatski status

Foto: Sputnik

SRPSKO-RUSKI CENTAR NIŠ: Evo zašto nam je potreban diplomatski status

Direktor Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu Bojan Glamočanin izjavio je da je dobijanje diplomatskog statusa tog centra najbitnije zbog finansija

Srbija
Autor: Glas Moskve

Prema njegovim rečima, dobijanje diplomatskog statusa tog centra najbitnije zbog finansija, jer bi se novac, koji sada odlazi na plaćanje poreza na opremu, mogao uložiti u kupovinu nove opreme.

On je objasnio da je Centar, kada dobije opremu, dužan da plati deo carine i poreze, a ako bi dobio tu privilegiju diplomatskog statusa, onda bi taj višak novca koji bi ostao od plaćanja carine i poreza mogao da uloži u kupovinu opreme.

Rusija, kaže, i dalje u tome hoće da nam pomogne, prenosi portal Glas Moskve.

„Postoji oprema koju smo tražili od njih, ništa nije špijunsko“, kaže Glamočanin i navodi da je danas stigao kamion opreme, kao dopuna zaliha u magacinima Centra.

„Ako su agregati, kreveti, ćebad i slična oprema — špijunska oprema, onda jeste. To su dopune zaliha Centra“, rekao je Glamočanin.

Trenutno u Centru u Nišu, kako je naveo, ima oko 20 ljudi, uključujući vozače, prevodioce.

„Što se tiče Rusa, imamo četiri spasioca i kolegu Vjačeslava Vlasenka, broj pet, taj famozni broj koji se pominje i zbog čega je problem da mi dobijemo diplomatski status“, naveo je Glamočanin.

Na pitanje zašto se centar doživljava kao negativno mesto, Glamočanin je rekao da pored softvera koji pomaže u iznalaženju rešenja za svaku vanrednu situaciju, poput poplava, Centar može brzo da reaguje u svakoj vanrednoj situaciji, što se dosad, kaže, pokazalo već nekoliko puta, ne samo na teritoriji Srbije već i na teritoriji država balkanskog regiona.

„O tome se nije mnogo pričalo. Centar je pružao pomoć i Albaniji i Sloveniji i BiH. Možda smo i zbog te brzine reagovanja smo trn u oku Evropskoj uniji“, kaže Glamočanin.

Srpsko-ruskog centra u Nišu je humanitarni i nema nikakve veze sa špijunskim aktivnostima.