Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Šta bi POVEĆANJE MINIMALCA ZNAČILO za 300.000 građana?

Radnici, ilustracija Foto: pixabay.com

Šta bi POVEĆANJE MINIMALCA ZNAČILO za 300.000 građana?

Očekuje se da minimalna cena radnog sata sa trenutnih 121 dinar, skoči na 130 dinara, dok su želje sindikata da sat bude plaćen najmanje 140 dinara.

Srbija
Izvor: NB, Tanjug

Dosadašnji minimalac za 22 radna dana i osam radnih sati bio je nešto veći do 21.000 dinara, a sa najavljenim povećanjem oko 300.000 građana Srbije koji primaju minimalnu platu, moglo bi da očekuje povećanje od skoro 2.000 dinara.

Sindikati zahtevaju da se minimalca cena rada podigne na 140 dinara, što bi za radnike bilo značajnije uvećanje, a za 22 radna dana tada bi bili plaćeni oko 24.500 dinara.

Povećanja plata najavio je i premijer Vučić u svom ekspozeu.

"Koliko će povećanje biti, zavisi dobrim delom od vlade, ali prvo da vidimo koliko mogu da se dogovore poslodavci i sindikati, pa ćemo i mi izaći s predlogom", rekao je Vučić.

Trenutne procene su da je na minimalcu oko 250.000 građana Srbije, dok u sindikatima procenjuju da minimalnu zaradu primačak 300.000 građana Srbije.

Sindikat traži da se minimalna cena rada poveća na 140 dinara po satu, dok su poslodavci spremni da sa trenutnih 121 dinar podignu cenu na 123 -124 dinara.

Sindikati istovremeno tvrde da će povećanje minimalne zarade povećati direktno i prihode budžeta, budući da će porezi i doprinosi biti obračunavani na veće iznose plata, te da neće biti deo sive zone, već legalnih tokova.

Veće plate, kako navode, poguraće potrošnju, a ona lančano i rast bruto domaćeg proizvoda zemlje.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je u izjavi Tanjugu da bi za radnike čije su plate zakonski minimalne povećanje u iznosu koji Tanjug nezvanično saznaje bio kvalitetan pomak, i podsetio da poslednje dve godine nije bilo povećanja, a prošle godine je tek vraćano ono što je zbog fiskalne konsolidacije od plata smanjeno.

"Veći minimalac znači i veće doprinose, više će biti novca za PIO Fond i RFZO, kupovna moć građana je mnogo veća. To će biti značajan pomak za celu privredu Srbije", kaže Orbović.