Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Šta je šef RUSKIH OBAVEŠTAJACA predložio MUP-u SRBIJE?

Foto: mup.gov.rs

Šta je šef RUSKIH OBAVEŠTAJACA predložio MUP-u SRBIJE?

Sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev doputovao je u dvodnevnu posetu Srbiji.

Srbija
Izvor: Tanjug

Njega je u Palati Srbija dočekao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a susretu su prisustvovali i ministar odbrane Zoran Đorđević i ruski ambasador Aleksandar Čepurin.

Patrušev je predložio MUP-u Srbije da razmotri rad na memorandumu o razumevanju koji bi stvorio neophodne formalne uslove za redovnu komunikaciju o pitanjima od obostranog interesa.

Navodeći da se o tome razgovaralo još 2013. godine u Beogradu, Patrušev je na početku sastanka sa Stefanovićem rekao da taj dokument nema pravno obavezujući karakter, niti status međunarodnog ugovora.

On se nada da će nacrt tog dokumenta biti usaglašen kako bi bio pripremljen za potpisivanje na marginama međunarodne konferencije o bezbednosti, koja će biti održana iduće godine u Rusiji.

Prema njegovim rečima, postoji tipski nacrt tog dokumenta koji Savet bezbednosti RF ima sa najpoverljivijim partnerima.

On je podsetio da je poslednji sastanak Saveta bezbednosti RF sa delegacijom MUP-a Srbije bio ove godine u Groznom, kada se razgovaralo o problemima međunarodne i regionalne bezbednosti u bilateralnom sastavu.

– Danas imamo mogućnost da se još detaljnije zaustavimo na pitanjima od obostranog interesa – rekao je Patrušev.

On je naveo da se od poslednjeg sastanka sa delegacijom iz MUP-a Srbije geopolitička situacija u svetu menja, da je vrlo dinamična, uključujući dinamične promene na Balkanu.

Kako je naveo, Srbija je postala tradicionalan učesnik međunarodnih sastanaka visokih predstavnika koji nadgledaju pitanje bezbednosti.

– Računamo na vaše učešće na sledećoj konferenciji 2017. godine – naveo je Patrušev i dodao da će MUP dobiti zvaničan poziv za učešće na toj konferenciji.