Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
STAFILOKOKA UZROK TROVANJA 149 đaka beogradskih škola

Ilustracija/ Foto: pouke.org

STAFILOKOKA UZROK TROVANJA 149 đaka beogradskih škola

Uzročnik trovanja 149 đaka u šest beogradskih osnovnih škola je stafilokokni enterotoksin, potvrđeno je u laboratoriji Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Srbija
Izvor: RTS

U tim školama na jelovniku su bile špagete bolonjeze firme za proizvodnju i dostavu hrane "Catering&Bakers".

Epidemiolog Slavica Maris kaže da je epidemiološko ispitivanje rađeno u 18 beogradskih škola i dva privatna vrtića i da je trovanje bilo u šest škola.

Ona je pojasnila da u zavisnosti koliko se unese enterotoksina zavisi klinička slika kod dece, da u ovom slučaju nije bilo teže kliničke slike, da niko nije zadržan na bolničkom lečenju.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Zoran Panajotović rekao je da se pretpostavlja da je neko u pripremi hrane bio kliconoša i da je tako stafilokoka dospela u hranu.

"To se najčešće dešava u pripremnom, proizvodnom delu. Osobe koje rade sa hranom mora da bude zdrava i da redovno odlazi na sanitarni pregled", naglasio je Panajotović i dodao da je poslednji inspekcijski nadzor u firmi koja je škole snadbevala hranom urađen pred početak školske godine.

Panajotović je rekao da je firma privremeno zatvorena, a da to može da traje do okončanja postupka.

Odgovornom licu te firme određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično delo proizvodnje i stavljanja u promet škodljivih namirnica.