Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Štampanje testova za "malu" maturu gotovo danas

Foto: www.hitradio.rs

Štampanje testova za "malu" maturu gotovo danas

Štampanje testova za "malu" maturu biće završeno danas, četiri dana uoči polaganja ispita, izjavila je pomoćnica ministra prosvete i predsednica Republičke upisne komisije Snežana Marković.

Srbija
Izvor: Tanjug

"Štampanje je gotovo, danas se završavaju poslednji primerci", rekla je Marković za RTS, navodeći da se štampa 74.500 primeraka.

Upitana na koji način su testovi obezbeđeni, Marković je rekla da je zbog dešavanja ranijih godina, kada su se testovi prodavali na ulici i iznosili pre štampanja, od prošle godine uvedena praksa da se štampaju pod velikim obezbeđenjem u Zavodu za štampanje novčanica.

Ceo proces, prema njenim rečima, je obezbeđen potpuno, od izlaska iz Zavoda do uručivanja učenicima.

Kaže da je BIA inače prisutna u tom zavodu i obezbeđuje sve što ta ustanova radi, a da će testove kada izađu iz Zavoda preuzimati MUP, da će oni biti u bezbednosnim kesama koje će se otvarati pred učenicima.

Na pitanje da li je bilo slučajeva prepravljanja testova od strane nastavnika, Marković je rekla da su analize iz septembra prošle godine pokazale da su u nekim školama postignutni neuobičajeno dobri rezultati, što je sumnjivo, ali da nema dokaza da je bilo prepravki testova.

Zbog toga su, kako je dodala, isplanirane pojačane mere u školama koje su na neki način alarmantne, kako bi videli šta se tu dešava i da li su ti dobri rezultati opravdani.