Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
STARO GRACKO: Danas se obeležava 18 godina od MONSTRUOZNOG UBISTVA 14 SRBA

Foto: poreklo.rs

STARO GRACKO: Danas se obeležava 18 godina od MONSTRUOZNOG UBISTVA 14 SRBA

U selu Staro Gracko kod Lipljana danas će biti obeleženo 18 godina od monstruoznog ubistva 14 žetelaca srpske nacionalnosti, koje su krvnički ubili pripadnici terorističke OVK.

Srbija
Izvor: in4s.net

Tog 23. jula 1999. dogodio se možda i najveći zločin u pokrajini posle dolaska KFORA. Teroristi OVK su ispalili ka srpskim žeteocima stotine metaka i niko od njih nije preživeo.

Rafalima su na licu mesta ubijeni i Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, zatim Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

Do danas zbog tog monstruoznog zločina niko nije izveden pred lice pravde.

Unmik je 2007. uhapsio jednog osumnjičenog, Muzljama Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana, ali je on posle dva meseca pušten iz pritvora zbog nedostatka dokaza.

Tanjug je 19. maja saznao da je Specijalno tužilaštvo u Prištini obustavilo istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom.

Međunarodni tužilac je nakon brojnih istražnih radnji 2007. godine pokrenuo istragu protiv osam osumnjičenih pripadnika Oslobodilacke vojske Kosova jedinice iz Lipljana da su počinili masakar 14 srpskih civila, u poljima u selu Staro Gracko.

Posle više od devet godina nakon pokretanja istrage i proširenja istrage, postupak je u odnosu na sve osumnjičene obustavljen bez adekvatnog obrazloženja.

Na školi u tom mestu bila je ploča sa imenima svih 14 poginulih u tom zločinu, a pored imena stajali su i stihovi: „U mome polju vesela žetvena pesma ne čuje se više. A na meni je da svedočim i pamtim zlo počinjeno da nikad ne zaboravim“, ali nedugo nakon sahrane srpskih žetelaca nadgrobne ploče žrtava su porušene i uništena je spomen-ploča.

Groblje u Starom Gracku, gde su sahranjeni stradali srpski žeteoci, više puta je skrnavljeno i minirano.

Godišnjica ubistva i ove godine biće obeležena pred spomen pločom na školi u centru sela gde će biti održani parastos i pomen koji će služiti vladika raško-prizrenski Teodosije. Pomenu povodom godišnjice zločina prisustvovaće i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Predsednik lažne države Kosova Hašim Tači prošle godine prvi put je došao u selo i položio cveće na spomen ploču i rekao da takvi zločini ne smeju ostati nekažnjeni.

„Zločin je zločin bez obzira protiv koga i od koga je izvršen“, rekao je Tači i naglasio da će se samo trijumfom pravde dogoditi pomirenje. Porodice žrtava nisu prihvatile njegovo izvinjenje.

Porodice ubijenih čekaju da zločinci budu nađeni i kažnjeni, a to je jedan od razloga što su prošle godine i pored dvočasnovnog ubeđivanja Tačijevog savetnika, odbili da se sastanu s njim.

Rođaci ubijenih kažu da im je Tači polaganjem cveća na spomen ploču „sipao so na žive rane“ i „nasmejao se u lice“ i njima, i svima koji istražuju zločine nad Srbima.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je maju da je siguran da nema građanina Srbije koji ne oseća tugu i gnev zbog „sramotnog čina“ Specijalnog tužilaštva u Prištini, koje je obustavilo istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 Srba.