Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
STEFANOVIĆ OŠTRO ZAGREBU: Ne slavite zločine, nego pognite glavu pred njima

Nebojša Stefanović Foto: Medija centar Beograd

STEFANOVIĆ OŠTRO ZAGREBU: Ne slavite zločine, nego pognite glavu pred njima

Istakao je da se ne sme zaboraviti postojanje logora za decu Sisak i Jastrebarsko, gde su ubijene desetine hiljada mališna

Srbija
Autor: Agencije

Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović poručio je ministru spoljnih poslova Hrvatske Miru Kovaču da bi hrvatskim vlastima bilo mnogo bolje da se odreknu ustaške prošlosti i pognu glave pred nevinim srpskim žrtvama, nego što slave najstrašnije zločine i logore koje pamti Evropa.

"Potpuno je neverovatno da bilo koji predstavnik hrvatske vlasti na bilo koji način brani, opravdava ili relativizuje ove monstruozne zločine koji su počinjeni nad srpskim narodom. Još više zabrinjava što im smetaju reči Aleksandra Vučića da Srbija više nikada neće dozvoliti da se Srbi istrebljuju, bacaju u jame i plaše koljača i ubica", istakao je Stefanović, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

On je reagujući na poslednju izjavu hrvatskog ministra ukazao da je zastrašujuće što bilo ko negira užasne zločine nad srpskim narodom koje je sprovodila ustaška NDH.

"Predsednik srpske Vlade upozorio je na to da ne sme da se zaboravi najveći zločin nad Srbima u Drugom svetskom ratu, kada su u nacističkoj NDH maljevima, noževima i budacima ubijani Srbi, samo zato što su bili drugačije vere i nacije.

"Ne sme se zaboraviti postojanje logora za decu Sisak i Jastrebarsko, gde su ubijene desetine hiljada mališna, samo zato što su deca Srba. Ne smeju se zaboraviti stradanje, ubijanje, mučenje i prisilno pokatoličavanje stotina hiljada Srba koji su živeli na prostoru tadašnje nacističke tvorevina poznate kao NDH", istakao je Stefanović.

On smatra da je očigledno da neke plaši i zabrinjava napredak i jačanje Srbije pošto je samo snažna Srbija garant stabilnosti u ovom delu Evrope. "I samo takva Srbija i njena Vlada mogu da garantuju da se zločini počinjeni nad Srbima više neće ponoviti", naveo je Stefanović.

Kovač je ranije danas izjavio da istup srpskog premijera Aleksandra Vučića, kojim je Hrvatsku optužio za obnovu ustaške ideologije i poručio da Beograd nikada više neće dopustiti novu Oluju, predstavlja nastavak politike "velike Srbije" iz 90-ih.