Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Stefanović razgovarao sa kolegama iz Austrije i Mađarske o migrantima

Foto: Tanjug/ screenshot

Stefanović razgovarao sa kolegama iz Austrije i Mađarske o migrantima

Stefanović je istakao da Srbija ne može biti zemlja u koju će se migranti neograničeno slivati.

Srbija
Izvor: Agencije

Srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je posle sastanka sa ministrima odbrane i unutrašnjih poslova Mađarske i Austrije, da je zaštita državne granice jedan od najvažnijih aspekata odbrane od ilegalnih migracija.

Stefanović je istakao da Srbija ne može biti zemlja u koju će se migranti neograničeno slivati.

"Srbija problem ilegalnih migracija ne može da reši sama. Ne možemo biti zemlja u kojoj će se migranti neograničeno slivati i postati neka vrsta sabirnog centra, a da oni u migratornom toku, nakon dolaska u Srbiju, ne mogu da odu severno, niti da ih Srbija u postupku readmisije može vratiti istočno ili južno. To nije prihvatljivo za Republiku Srbiju“, rekao je Stefanović posle sastanka koji je održan u blizini graničnog prelaza Horgoš, saopštio je MUP.

Stefanović je ukazao da, u odnosu na raniji period koji je bio stabilan, sada više ileganih miranata ulazi na srpsku teritoriju, u proseku 600 - 700 ljudi svakoga dana, i napomenuo da nešto više migranata, u odnosu na ranije, ulazi iz pravca Bugarske, a jedan deo iz pravca Makedonije.

"To je daleko od brojeva koje smo imali 2015. godine, ne bismo voleli da doživimo istu situaciju od pre godinu dana i zato ne smemo da čekamo već je potrebNo da preduzmemo konkretne poteze“, ocenio je srpski ministar policije, kako se navodi u saopštenju.

Ministar je dodao da se ne sme dopustiti zloupotreba prava migranata.

"Zahtev za azil ne sme da bude izgovor migrantima da se slobodno kreću po našoj teritoriji i da pokušaju ilegalno da prelaze u treće zemlje, jer štetu od toga ima i Srbija“.

Ministar policije je istakao, da je jednako važno, uveriti zemlje iz kojih migranti dolaze, pogotovo oni koji budu odbijeni za azil, ili koji na njega nemaju pravo, da u postupku readmisije migrante prime nazad, baš kao što to čini i Srbija.

Ministar Stefanović imao je i bilateralni sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Mađarske Šandrom Pinterom, sa kojim je razgovarao o konkretnim aspektima migrantske krize i načinima kako olakšati položaj dveju država i položaj čitave Evrope s obzirom da se problem iregularnih migracija ponovo budi.

Stefanović i Pinter zaključili su da je u pogledu zaštite granica i Srbije i Mađarske, najbolje rešenje zaštita najjužnijih granice Evrope, bilo da je reč o bugarsko - turskoj, makednosko - grčkoj, grčko - bugarskoj granici ili bilo kojoj drugoj granici.

Ministar unutrašnjih poslova Mađarske Pinter rekao je da će u narednom periodu, kako bi se zaštitile naše granice i rešio problem iregularnuh migracija, biti organizovani sastanci stručnih timova koji će dogovoriti tehnička rešenja za problem migranstke krize.