Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Sterijino pozorje: Novosadska publika „POBEGLA“sa predstave „Rodoljupci“

NB

Sterijino pozorje: Novosadska publika „POBEGLA“sa predstave „Rodoljupci“

Predstava „Rodoljupci“ reditelja Andraša Urbana neslavno prošla prvog dana pozorišnog festivala u Novom Sadu

Srbija
Autor: NB

Novi Sad, 26.maj 2016

Novosadska publika „odzevala“ je predstavu „Rodoljupci“ koja je odigrana večeras u Srpskom narodnom pozorištu na 61. festivalu “Sterijino pozorje”

Novinar Nove borbe je prisustvovao nesvakidašnjoj sceni u kojoj gledalište nije dočekalo ni prvi naklon glumaca, i prvi aplauz, već su prisutni žurno napustili ovaj loše modifikovan i loše odigran komad besmrtnog Jovana Sterije Popovića.

Komad “RODOLjUPCI” u režiji Andraša Urbana – dramaturgija – Suzana Vuković i Slavko Milanović – koji je svoju premijeru imao u NARODNOM POZORIŠTU na Velikoj sceni 30. oktobar 2015. godine, sve je samo ne Sterijina zamisao i poruka.

Naime, Sterijin komad Rodoljupci morao je da čeka 50 godina da bi bio odigran, iako ga je on napisao neposredno posle dešavanja koji se u njemu opisuju - revolucije 1848. sa njenim odjecima na među Srbima iz Južne Ugarske.

Srpski Molijer – Sterija, slikovito je prikazao besmislenost ideja šovinizma i aktivnosti, koje se sprovode u ostvarivanju nerealnih snova naroda i njegovih nadmenih kolovođa, koji loše procenjuju istorijsku situaciju, a pri tom su pohlepni.

Međutim, glumačka postava u sastavu Slobodan Beštić, Anastasia Mandić, Suzana Lukić, Pavle Jerinić, Nela Mihailović, Hadži Nenad Maričić, Nikola Vujović, Predrag Ejdus, Branko Jerinić, Bojan Krivokapić, je kao rezultat svoje glume i čitavog aranžmana dobila bled prvi aplauz i napuštanje sale.

Razlog za ovo je sasvim sigurno navika novosadske publike da Steriju gledaju kao deo opisa životne svakodnenice, a ne kao “eureka” otkriće, pa im ovaj igrokaz pulena Andraša Urbana verovatno nije ličio ni na Steriju ni na pozorište.

Jedan od prisutnih gledalaca je prokomentarisao da bi ovako srpsko stvaralaštvo preko Save i Dunava možda mogla da zamisli Svetlana Ražnatović (Ceca) i da je potpuni skandal da je selektorka festivala dozvolila da ovaj nekvalitet uopšte bude odigran u SNP.