Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Stigla pisana saglasnost iz Zagreba za poglavlje 23

Ilustracija NB

Stigla pisana saglasnost iz Zagreba za poglavlje 23

Hrvatska je dostavila pisanu saglasnost za otvaranje poglavlja 23, potvrdili su diplomatski izvori za B92.

Srbija
Izvor: B92.net

Hrvatska je zaista obezbedila uslove da njeni zahtevi uđu u pregovarački proces Srbije i EU, ali ne onako kako je tražio Zagreb, javile su u utorak uveče "Večernje novosti".

Prema navodima dopisnika beogradskog lista iz hrvatske prestonice, u oblikovanju merila za poglavlja 23 i 24, hrvatski zahtevi nisu prihvaćeni u formulacijama koje je Zagreb tražio, već su znatno ublaženi i prilagođeni evropskoj praksi.

Diplomatima u Briselu iz Zagreba će stići odobrenje da dozvole pristup definisanja merila za poglavlja 23. i 24. sa Srbijom, što znači da je zvanični Zagreb odustao od blokade.

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač rekao je u utorak da su uslovi Hrvatske obaveza za Srbiju, kao i da bez poštovanja tih uslova nema napretka u pregovaračkom procesu Srbije.

Hrvatska je bila jedina zemlja od 28 članica Evropske unije koja nije bila saglasna da se to poglavlje otvori.

Početkom maja na sastanku ambasadora zemalja članica EU u Briselu Hrvatska nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije.

Predsedavajuća EU Holandija je tada ponovo pokušala da podstakne da se postigne konsenzus među zemljama članicama, podižući ovo pitanje na viši, ambasadorski nivo odlučivanja.

Predstavnik Hrvatske ponovio je na sastanku 4. maja da ne može da se saglasi s otvaranjem poglavlja 23 navodeći poznate argumente o regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

Neke zemlje članice, posebno Nemačka, insistirale su na tome da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog očuvanja kredibiliteta procesa, podsećajući Zagreb na deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se obavezao da neće blokirati susede u evropskim integracijama zbog bilateralnih pitanja koja nisu deo evropsko.