Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Stižu nam obilne padavine, žuti alarm na snazi

pixabay.com

Stižu nam obilne padavine, žuti alarm na snazi

Umeren i veći porast vodostaja predviđa se za Kolubaru s pritokama, Jadru, gornje tokove Južne i Zapadne Morave

Srbija
Izvor: Agencije

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na obilnu kišu u Srbiji, večeras, tokom noći i u utorak. Moguća manja lokalna izlivanja.

Kako je navedeno, u većini mesta centralne i južne Srbije očekuje se od 20 do 50 milimetara padavina, lokalno i više, naročito na istoku. Postepeno slabljenje padavina očekuje se u sredu, uz još oko 20 milimetara na 12 časova na jugu i istoku zemlje.

Meeoalarm RHMZ navodi da se na severu zemlje ne zahteva posebna pripravnost, ali za veći deo Srbije važe upozorenja.

U zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju, jugoistočnoj i istočnoj Srbiji na snazi je žuti meteoalarm, dok za Kosovo i Metohiju i jugozapad zemlje važi narandžasti meteoalarm.

Žuti meteoalarm označava potencijalno opasne vremenske prilike, koje nisu neuobičajene, ali zahtevaju oprez. Narandžasti meteoalarm podrazumeva opasno vreme i pojave koje mogu prouzrokovati materijalnu štetu i mogu biti opasne po ljude i životinje.

RHMZ je naveo da je moguć porast vodostaja na više reka, kao i manja lokalna izlivanja na bujičnim vodotokovima.

- Na Kolubari s pritokama, Jadru, gornjim tokovima Južne Morave (Jablanici, Veternici, Vlasini, Toplici, Nišavi i Pustoj), vodostaji će biti u umerenom i većem porastu od danas do 4. maja sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava - navodi se.

Umeren i veći porast vodostaja prognoziran je i na gornjim tokovima Zapadne Morave sa pritokama (Ibru, Skrapežu, Djetinji, Moravici, Bjelici, Čemernici), kao i Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku.

- Na bujičnim vodotokovima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja - naveo je RHMZ.

I region se sprema za obilne padavine, pa su meteorolozi u Hrvatskoj i Sloveniji upozorili građane na jak vetar, kišu, grmljavinu i pljuskove.

Prema dostupnim prognozama, obilne padavine će trajati u celom regionu do četvrtka.