Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ŠTRAJK U "GOŠI" OKONČAN: Postignut dogovor

Foto: http://gdeinvestirati.com

ŠTRAJK U "GOŠI" OKONČAN: Postignut dogovor

Radnici "Goše" su jutros odlučili da prekinu štrajk, a prvi radni dan biće onaj kada dobiju prvu uplatu na ime zaostalih primanja, izjavio je predsednik Štrajkačkog odbora.

Srbija
Izvor: Tanjug

Milan Vujičić je rekao da će, zahvaljujući tom poslu, radnici dobiti po 30.000 dinara ove nedelje i još 30.000 dinara naredne nedelje, kao i da će početi da rade čim dobiju prvu uplatu.

"Dogovor smo postigli sa Agencijom za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI), uz asistenciju Ministarstva privrede. Vlada je dala zeleno svetlo za taj posao", naveo je Vujičić.

Vujičić je objasnio da je reč o poslu koji je započet pre godinu dana, odnosno izvozu vrata za vagone u Iranu.

Posao za Iran je vredan 400.000 evra i AOFI će dati "Goši" 20 miliona dinara kako bi taj posao mogao da se završi, što će biti za oko 20 dana. Zatim će, prema njegovim rečima, "Goša" naplatiti sredstva i vratiti novac AOFI.

Kako kaže Vujičić, 20 miliona dinara biće iskorišćeno za uplate radnicima i nabavku materijala.

"Ako, na primer, novac dobijemo u petak, prvi radni dan će biti u ponedeljak", naveo je Vujičić.

Ministar privrede Goran Knežević je nedavno izrazio uverenje da će Fabrika šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke za neki dan početi da radi u određenim segmentima.

Ministar je rekao i da su pregovori sa Gošom "mačka u džaku" sve dok se ne pojavi vlasnik – "Lisnart holdings limitid" sa Kipra.

Knežević je sa radnici i rukovodstvom "Goše" održao više sastanaka.

Radnici "Goše" su više od meseci u štrajku zbog neisplaćenih zarada, a traže i uplatu poreza i doprinosa, kao i povezivanje staža.

U "Goši" ima oko 260 štrajkača, od ukupno oko 350 radnika.

Glavni zahtev Štrajkačkog odbora je da se radnicima daju neisplaćene zarade od 2015.

"Gošu" je privatizovala 2007. godine slovačka firma "ŽOS Trnava", a sadašnji vlasnik je "Lisnart holdings limitid" sa Kipra. Radnici tvrde da je to isti vlasnik.