Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
STRATEŠKI DIJALOG Srbije i Rusije zakazan za jun u Beogradu

Ilustracija: NB

STRATEŠKI DIJALOG Srbije i Rusije zakazan za jun u Beogradu

U Beogradu će se krajem juna održati "Beogradski strateški dijalog" na kojem će se na ekspertskom nivou razgovarati o saradnji Rusije i Srbije, ali i o najvažnijim problemima širom sveta.

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

U raspravi će učestvovati vodeći eksperti balkanskog regiona, predstavnici Evropskog parlamenta i zakonodavci iz mnogih evropskih zemalja, prenosi Glas Moskve.

Najavljeno je prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskih poslanika predvođenih zamenikom sekretara Generalnog saveta vladajuće stranke Jedinstvena Rusija Sergejom Železnjakom.

Prema rečima organizatora, forum bi mogao da postane regionalna balkanska verzija Minhenske konferencije o bezbednosti.

"Nova platforma je stvorena pod pokroviteljstvom srpskog rukovodstva i u saradnji sa Međunarodnim intelektualnim klubom Zinovjev. Glavni cilj je unapređenje saradnje između Beograda i Moskve".

Ideja je da se razmene mišljenja o ključnim spoljnopolitičkim problemima i da se održi međunarodni dijalog o svim oblastima. Pre svega, agenda foruma će uključiti i probleme jačanja svih evropskih regionalnih bezbednosnih i razvojnih ekonomskih veza.

Zamenik predsednika Odbora za spoljnu politiku državne Dume (donji dom parlamenta) Aleksej Čepa veruje da će takva inicijativa "stvoriti osnovu za traženje načina da se stabilizuje Balkan i neguju bilateralni odnosi".