Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Štrbac: Zločinci u Hrvatskoj pre dobiju spomenik, nego kaznu

Foto: mc.rs

Štrbac: Zločinci u Hrvatskoj pre dobiju spomenik, nego kaznu

Stravičan zločin na putnom prevoju Konj u blizini Knina gdje je pripadnik 142. domobranske jedinice Ivan Kulušić iz automatske puške pobio 16 srpskih civila koji su se nalazili na jednom kamionu jedan je od mnogih koji je ostao bez presude

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac ocenio je povodom godišnjice "Oluje" da će, s obzirom na to kako danas stvari stoje u Hrvatskoj, ubice srpskih civila tokom te akcije pre dobiti spomenik nego kaznu.

On je u autorskom tekstu za "Večernje novosti" podsetio da su hrvatski sudovi pravosnažno za "Oluju" osudili samo jedno lice i da za njih svedočanstva i dokazi koji postoje o zločinima ne znače ništa.

Štrbac je kao primer naveo stravičan zločin na putnom prevoju Konj u blizini Knina gdje je pripadnik 142. domobranske jedinice Ivan Kulušić iz automatske puške pobio 16 srpskih civila koji su se nalazili na jednom kamionu.

"Kulušićev komandant čete organizovao je prikrivanje tog ratnog zločina tako što je naredio da se leševi ubijenih zakopaju na neobeleženo mesto, a oružje ubice zakopa. Vojnik - očevidac mi je lično rekao da je krajem septembra ili početkom oktobra 2003. godine sve podatke o tom događaju i ubici lično dao tadašnjem državnom tužiocu Mladenu Bajiću, pa se i sam čudio zašto nije pokrenuta istraga o tom zločinu", rekao je Štrbac.

Prema njegovim rečima, vojnik-očevidac mu je preneo da je oružje kojim su ubijeni srpski civili sačuvano i da svedoci zločina znaju ko i gde ga skriva.

"Vojnik-očevidac zločina prikupio je i javno objavio imena većine žrtava, a to su Milorad Beader, Ljubomir Đapić, Đuro Eraković, Јovan Eraković, Petar Generalović, boško Knežević, jovica Knežević, Milan Lunić, Petar Lunić, Špiro Lunić, Petar Mileta, Јovo Samardžija i Milan Sirovica, uglavnom iz Drniša i okolnih sela", rekao je Štrbac.

On je naglasio da su pred Haškim tribunalom o zločinu na prevoju Konj svoje iskaze dali preživeli akteri Sava Trifunović, Stevan Grujo kao i bivši službenik UN Marej Douz u slučaju "Gotovina i drugi".

"Pretresno veće im je verovalo, te Gotovinu i Markača osudilo na dugogodišnje kazne zatvora kao članove "udruženog zločinačkog poduhvata" čiji je cilj bio trajno i prisilno proterivanje Srba iz Krajine. Nažalost, Žalbeno veće kojim je predsedavao američki sudija Meron oslobodio ih je optužbe u jednoj od najkontroverznijih, a po meni i najsramnijih presuda Haškog tribunala", rekao je Štrbac.