Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Sud odbio optužnicu protiv Dragoslava Kosmajca

Foto: rtv.rs

Sud odbio optužnicu protiv Dragoslava Kosmajca

Kosmajac se teretio za utaju poreza i još četiri krivična dela, ali je Prvi osnovni sud odlučio da predmet optužbe za porez nije krivično delo, već prekršaj

Srbija
Izvor: Tanjug

Prvi osnovni sud u Beogradu odbio je optužni predlog protiv Dragoslava Kosmajca kojim se tereti za poresku utaju, rekla je Tanjugu portparolka suda Ivana Ramić.

- U postupku prethodnog ispitivanja optužnog predloga postupajući sudija je odbio optužni predlog, jer smatra da delo koje je predmet optužbe nije krivično delo, već prekršaj - precizirala je Ramićeva.

Ona je dodala da tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu na ovu odluku o odbijanju optužnog oredloga.

Tužilaštvo je početkom meseca podnelo sudu optužni predlog protiv Kosmajca kojim ga tereti za utaju poreza na dohodak građana u ukupnom iznosu od 512.056 dinara. Kosmajac se, kako su ranije preneli mediji, tereti da je 2009. godine utajio oko 119.000 dinara, 2010. oko 102.000, 2011. oko 47.000 dinara, 2012. oko 98.000 dinara i 2013. oko 144.000 dinara.

Međutim, prema zakonu, iznos utajenog poreza niži od 150.000 dinara nije krivično delo, već prekršaj, a tužilaštvo je do iznosa od pola miliona dinara došlo sabiranjem iznosa, što nije prihvatljivo za sud.

Krivičnom prijavom policije, koja je protiv njega bila podneta u novembru 2014. godine, Kosmajac se teretio za još četiri krivična dela, ali za njih nije optužen jer za neka nije bilo dokaza, a druga su zastarela.

Kosmajac je bio uhapšen u novembru 2014. godine u Beogradu, u svojoj kući na Zvezdari, nakon što je u izjavama predstavnika vlasti dovođen u vezu s trgovinom narkoticima.