Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SUROVO SRPSKO POLITIKANSTVO: Smenjen u stranci zbog duvan čvaraka i lajka na fejsbuku!

Slaven Batočanin/ Foto: Milena Kuzmanović, rfe.org

SUROVO SRPSKO POLITIKANSTVO: Smenjen u stranci zbog duvan čvaraka i lajka na fejsbuku!

Za skupove najveće stranke u Valjevu je pravio sendviče, kupovao vodu i voće, a na njihovu inicijativu je smenjen sa pozicije zbog Fejsbuka!

Srbija
Izvor: Radio Slobodna Evropa

Da bavljenje politikom na lokalu može biti veoma surovo, na svojoj koži je osetio potpredsednik Gradskog odbora Socijademokratske partije Srbije Rasima Ljajića u Valjevu Slaven Batočanin, koji je smenjen sa te funkcije zbog objava i lajkova na društvenoj mreži Fejsbuk.

Kako sam svedoči za "Radio Slobodnu Evropu", Neposredan povod za njegovo reagovanje na Fejsbuku bilo je bezuspešno čekanje da ga primi gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović iz Srpske napredne stranke (SNS), partije srpskog premijera Aleksandra Vučića, sa kojima su Ljajićeve socijaldemorkate u savezu.

Ipak, verovatno i najveći povod za smenu njegovu smenu sa poziije drugog čoveka SDPS-a u Valjevu, bilo je i to što je pre desetak dana na lajkovao fejsvuk post: "Nemojte kriviti sebe što odlazite u inostranstvo, nego one zbog kojih ste otišli".

"Poruka mi je bila simpatična, nisam ni gledao ko ju je objavio. Tek kada je meni iz stranke stigla poruka da to obrišem, video sam da je taj post objavio Srpski pokret Dveri. Stojim iza svoga postupka, narod odlazi u inostranstvo poslednjih 50 godina, uostalom kao i sada", rekao je Batočanin.

Batočanin je duže od nedelju dana čekao da ga primi prvi čovek Valjeva Slobodan Gvozdenović, a zbog predstojeće manifestacije festival "Duvan čvaraka", čije je Batočanin idejni tvorac, on je iziritiran tim čekanjem na Fejsbuku odgovorio ljudima koji su zainteresovani za organizovanje tog festivala da će odluka biti do ponedeljka, istakavši da je "u gradu sve ludak do ludaka".

"Mi kao koalicioni partneri sa SNS-om išli smo i na sve njihove mitinge. Tražili su po deset, 20 ljudi i mi smo te ljude uvek obezbeđivali. Ja sam finansirao sve te ljude, pravio sendviče, kupovao vodu... jabuke, kolače... a gradonačelnik ne može da me primi tri minuta. Tada sam iznerviran reagovao preko Fejsbuka i napisao da je u gradu 'sve ludak do ludaka'. Onda su reagovali iz moje stranke, tražili da se ja izbacim. Nezakonito, bez disciplinske komisije gradski odbor SDPS – a je doneo odluku da me smeni sa funkcije potpredsednika stranke, kao i da ne budem više član Gradskog odbora", objašnjava Batočanin i sam potvrđuje da više neće biti ni član stranke.