Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Sutra sahrana Gorana Hadžića

Foto: sense-agency

Sutra sahrana Gorana Hadžića

Hadžić će biti sahranjen sutra u 15.45 na Gradskom groblju u Novom Sadu. On je od posledica tromboembolije preminuo preksinoć u Urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Goran Hadžić (58), bivši predsednik Republike Srpske Krajine (RSK) i haški optuženik, biće sahranjen sutra u 15.45 na Gradskom groblju u Novom Sadu. On je od posledica tromboembolije preminuo preksinoć u Urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine.

- Celog dana bio je izuzetno dobro raspoložen, šalio se, i ništa nije nagoveštavalo ono što se uveče dogodilo. Oko 17 časova mu je odjednom buknula noga i rekao je da mu nije dobro - opisala je, vidno potresena, za "Novosti", poslednji dan Hadžićevog života njegova supruga Borislavka.

Neposredno pošto su stigli u Urgentni centar i nakon što je seo na stolicu u prijemnom delu, Hadžiću je pozlilo. Tromb koji se pokrenuo je, kako se ispostavilo, stigao do srca, i svi pokušaji reanimacije bili su uzaludni.

Hadžić je bio jedan od ukupno trojice predsednika RSK. U Hagu, gde ga je sud teretio za ratne zločine, bio je od 2011. do 2015, kada je, bez presude, pušten na privremenu slobodu zbog karcinoma na mozgu, koji, kako će se ispostaviti, ipak nije bio i uzrok njegove smrti. Pre otprilike mesec dana, Haški sud je i zvanično obustavio postupak protiv njega.

Preostala dvojica, Hadžićev prethodnik Milan Babić (1956-2006) i naslednik Milan Martić (61), imali su takođe tragične sudbine, doduše na potpuno različite načine.

Babić je, najpre, 2002. pristao da bude svedok tužilaštva u procesu protiv Slobodana Miloševića, da bi godinu kasnije, kada je i protiv njega podignuta optužnica, jedini od svih optuženih aktera rata u Hrvatskoj s Tribunalom sklopio sporazum o priznanju krivice. Posle toga je osuđen na 13 godina zatvora, da bi se u martu 2006. obesio u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu.

Milan Martić je jedini krajiški predsednik koji je još živ. Njega je, u junu 2007, Tribunal osudio na 35 godina zatvora. Kaznu, u izuzetno lošim uslovima, izdržava u Estoniji, gde ne mogu da ga posećuju čak ni članovi porodice, a svi njegovi zahtevi da bude premešten u u neku drugu zemlju su odbijeni.