Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SUTRA SEDNICA BEZBEDNOSTI: Situacija na KiM glavna tema

Savet bezbednosti, Foto: Tanjug

SUTRA SEDNICA BEZBEDNOSTI: Situacija na KiM glavna tema

U Njujorku će sutra biti održana sednica Saveta bezbednosti o Kosovu na kojoj će Srbiju predstavljati ministarka pravde Nela Kuburović.

Srbija
Izvor: Tanjug

Na sednici će biti razmatran redovni tromesečni izveštaj Generalnog sekretara UN Antonija Guteresa posvećen radu Unmika i situaciji na Kosovu i Metohiji u periodu od 16. januara do 15. aprila 2017. godine.

inistarka Kuburović će izneti mišljenje i stav Srbije povodom novog izveštaja Unmika o stanju na KiM i izneti stav Vlade Srbije povodom određenih političkih dešavanja između Beograda i Prištine, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Guteres je u izveštaju ocenio je da je protekli period na Kosovu i Metohiji obeležen događajima koji nisu doprineli ublažavanju zategnutih odnosa Beograda i Prištine i izrazio zabrinutost zbog prepreka koje ometaju napredak u dijalogu kao i zbog nedostatka primene postignutih sporazuma.

"Praktična primena sporazuma iz dijaloga bila je ekstremno spora. Nikakvi konkretni koraci nisu učinjeni na uspostavljanju Zajednice srpskih opština", naveo je između ostalog Guteres u izveštaju objavljenom na sajtu svetske organizacije.

Kao primer događaja koji nisu doprineli ublažavanju zategnutih odnosa Beograda i Prištine, Gutres je izneo inicijativu za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku i pretnje Dauta Haradinaja etničkim čišćenjem Srba ukoliko sud u Kolmaru izruči njegovog brata Ramuša Srbiji.

Prema njegovim rečima, razlog za ozbiljnu zabrinutost predstavlja i porast nacionalizma, a reči i akcije koje potpiruju međunaconalne podele ne doprinose poboljšanju života ljudi ili stabilnosti u regionu.