Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ŠVAJCARCI opleli po režiranim izborima u CG: MILO, KUM PODGORICE!

Milo Đukanović je obavio svoju građansku dužnost/ Foto: Tanjug

ŠVAJCARCI opleli po režiranim izborima u CG: MILO, KUM PODGORICE!

Ciriške novine navode da je Beba Popović zaslužan za čitav spin u vezi sa hapšenjem 20 naoružanih Srba koji su "želeli da otmu" Mila Đukanovića.

Srbija
Izvor: Blic

"A njihov zadatak je bio napad na državne insitucije i otmica prvog čoveka Crne gore Mila Đukanovića. Kako su mediji preneli Popovićev spin, nalogodavac je bila neimenovana opoziciona partija. Ipak, kako su preneli mediji lojalni vladi, grupa je brzo uhapšena zahvaljujući budnosti policije. Da li je spin-doktor ovoga puta malo preterao", piše u uvodnim redovima analize dešavanja u izbornom danu švajcarski ugledni list "Noje Cirher Cajtung" (Nove ciriške novine).

Taj ciriški list je time potvrdio i pisanje Nove borbe u vezi sa nedeljnim dešavanjima u Crnoj Gori.

Oni dodaju da ni premijeru Srbije Aleksandru Vučiću nije nepoznata propaganda, ali da on nije želeo ništa da komentariše povodom dešavanja u kojima je navodno umešana Srbija.

Neizvesno je da li su birači "progutali" priču o narušavanju stabilnosti Crne Gore iz Srbije, ali je jasno da Đukanović nije upečatljivo pobedio na izborima.

U svojoj analizi, Švajcarci pišu da je Đukanović bio zadovoljan izbornim rezultatima, a biračima je zahvalio što su "uspešno odbranili Crnu Goru".

-"Našoj maloj zemlji je pretila velika sila. Nije bilo lako" poručio je Đukanović, ali sigurno ne misleći na Srbiju i 20 uhapšenih ljudi, već na Rusiju i ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Đukanović je sklon projektovanju sukoba sa opozicijom u geostrateški kontekst: njegovi protivnici, među kojima zaista ima proruskih i velikosrpskih snaga, navodno su plaćenici Moskve i podrivaju evroatlantsku integraciju Crne Gore, navodi švajcarski list. Iako su Rusi otkupili polovinu crnogorske obale, Đukanović se, nakon ruske aneksije Ukrajine, odmah pridružio zemljama koje su im uvele sankcije. Prozapadna strategija je imala povoljan spoljnopolitički efekat: uprkos velikim nedostacima kada je reč o pravnoj državi i medijskim slobodama, Podgorica će uskoro postati članica NATO", navodi ugledni švajcarski list.

Taj list je posebnu pažnju posvetio i krimogenoj prošlosti Mila Đukanovića.

"Njegova mnogobrojna rodbina stekla je basnoslovno bogatstvo u dugim godinama njegove vladavine. Italijanske vlasti su sedam godina vodile istragu protiv Đukanovića zbog šverca cigareta, koji je devedesetih godina prošlog veka bio jedan od glavnih izvora prihoda Crne Gore. Godine 2009. postupak je obustavljen. Familija Đukanović od 2006. godine kontroliše i privatizovanu Prvu banku, koja je kasnije sanirana obimnim sredstvima od poreza. Prema procenama Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara, njegovo bogatstvo iznosi oko 15 miliona dolara, iako je njegova plata manja od 1.300 evra", zaključuje redakcija švajcarskog lista.