Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Svaki deveti građanin ne plaća struju

Foto: novaekonomija.rs

Svaki deveti građanin ne plaća struju

Među neplatišama ima oko 334.000 domaćinstava, aii i oko 38.000 privrednika, ističu u "Elektroprivredi Srbije"

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Opomene pred isključenje električne enegrije tokom poslednjih mesec dana stigle su na adrese čak 372.000 potrošača. Neizmirene obaveze ima malo manje od deset odsto kupaca. Među nesavesnim platišama ovog puta su daleko zastupljenija domaćinstva - 334.000. Od privrednika koji se snabdevaju od "Elektroprivrede Srbije", za isporučenu struju dug piše njih 38.000.

U EPS ističu da najveći broj potrošača na vreme plaća račune, u "minusu" je tek manjina.

- Najveći broj kupaca izmiruje obaveze za utrošenu električnu energiju na vreme ili s veoma malim kašnjenjem - kažu u EPS. - Popust od pet odsto za redovno plaćanje računa koristi oko 50 odsto domaćinstava, a veća dugovanja ima tek osam odsto kupaca.

Ukupna dugovanja domaćinstava i privrede na garantovanom snabdevanju iznosila su 19,6 milijardi dinara. Dug domaćinstava je 12,5 milijardi dinara, a dugovanja malih kupaca, odnosno kupaca koji koriste električnu energiju u poslovne svrhe, iznose 7,1 milijardu dinara. Praksa pokazuje da se nijedan kraj Srbije ne izdvaja po broju dužnika.

- Ne postoji posebno izražena sredina u kojoj se dugovi ne izmiruju, jer u svim područjima ima dužnika - napominju u EPS.

- Imamo jednak odnos prema svim kupcima i poštujemo odredbe Zakona o zaštiti potrošača što se tiče rokova za slanje upozorenja pred isključenje. Krajem maja poslato je ukupno 372.000 upozorenja pred obustavu isporuke električne energije. Svi kupci koji do sada nisu izmirili dug iz tog upozorenja mogu da očekuju obustavu isporuke električne energije.