Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SVE BITNO sa Nazarbajevim dogovorio Vučić, Nikolić DOBIO ORDEN

Foto: Vlada Srbije

SVE BITNO sa Nazarbajevim dogovorio Vučić, Nikolić DOBIO ORDEN

Vučić dogovorio konkretne mere, dok je Nikolić dobio orden.

Srbija
Autor: NB

Jučerašnji sastanak Aleksandra Vučića sa predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim bio je najbitniji susret tokom posete kazahstanskog predsednika.

Vučić je sa Nazarbajevim razgovarao o ekonomskoj saradnji dve zemlje. Pored nade da će se saradnja unaprediti i zahvalnosti za podršku Srbiji, sprski premijer je izneo konkretan predlog da se osnuju zajednička preduzeća u oblastima poljoprivede i energetike. Predsednik Kazahstana je rekao da bi srpske kompanije kroz saradnju sa Kazahstanom mogle da osvajaju Kinesko tržište i tržište cele Azije.

Politički analitičar Dragomir Anđelković, rekao je jutros gostujući na RTS, da je zapravo drugi deo jučerašnje posete, kada se Nazarbajev sastao sa Vučićem bio najbitniji, te da je Vučić bio taj koji je vodio glavnu reč na sastanku za Kazahstancima. „Sastanak sa Nikolićem je bio protokolaran. Na sastanku sa Vučićem dogovoreni su konkretne stvari kao što je Fijat", rekao je Anđelović. Kako je kazao, Kazahstan je predsednička republika, tako da je to bio sastanak dvoje najbitnijih ljudi.

On je dodao da je Kazahstan izuzetno bogata zemlja i da smo mi pomalo zaboravili ko su, te da žele da se nađu među 30 najbogatijih zemalja sveta do 2050. godine.

"Kazahstan je osetljiv na otvaranje svog tržišta. Mi malo kasnimo u odnosimo sa njima. Ja sam devedestih tamo živeo, a mi još nismo imali ambasadu" rekao je Anđelković dodajući da je dobra vest što će Fijat izvoziti, pogotovo što Kazahstanci u svojoj zemlji sklapaju Ševrolet i što su rekli da to neće smetati njihovoj industriji.

Juče je potpisano pet bilateralnih sporzauma između dve zemlje koji će unaprediti saradnju u oblasti pravosuđa, a olakšati razmenu robe i usluga.